Biserica nouă a Schitului Păltiniș a fost sfințită

1258

La praznicul Schimbării la Față a Domnului, noua biserică a schitului de la Păltiniș, județul Sibiu, a fost târnosită. Slujba de sfințire a locașului de cult închinat Bunei Vestiri și Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, starețul schitului, protosinghelul Valeriu Luca, eclesiarhul Catedralei mitropolitane din Sibiu, protosinghelul Emilian Man, protopopul de Săliște, Petru-Toader Damian și alți slujitori ai sfintelor altare. Ierarhul a târnosit locașul de cult cu Sfântului și Marele Mir și cu apă sfințită, a sfințit masa Sfântului Altar, în piciorul căreia a așezat moaște, a sfințit catapeteasma și pictura făcută în altarul noii biserici.

La slujba de târnosire și la Sfânta Liturghie oficiată apoi la noul altar sfințit au participat numeroși credincioși din localitățile aflate în apropierea stațiunii Păltiniș, precum și pelerini din mai multe părți ale țării. Mulți dintre credincioșii prezenți au îmbrăcat straiele populare specifice zonei din care provin și s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

„Chipul Slavei Sale”

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de arhimandritul Ioachim Tomoiagă. Părintele vicar-administrativ a vorbit credincioșilor despre praznicul din 6 august, sărbătoarea în care cinstim clipele minunate de pe Muntele Taborului unde Mântuitorul Iisus Hristos Și-a arătat firea dumnezeiască față de ucenici.

„A constatat Sfântul Apostol Petru că niciodată nu i-a fost lui mai bine decât în acea Lumină dumnezeiască, în acea bucurie împreună cu Dumnezeu, în locul în care Dumnezeu Și-a arătat Chipul Slavei Sale, sau, altfel spus, Slava Chipului Celui Dintâi, adică așa a arătat omul creat de Dumnezeu în această Lumină, în această Slavă, cum a arătat Mântuitorul stând de vorbă cu Moise și cu Ilie pe Muntele Taborului. Deodată a văzut Petru această stare inițială, Chipul  Slavei Celei Dintâi și n-a vrut să se mai dezlipească de această bucurie, de această Lumină, de această stare a Slavei Împărăției lui Dumnezeu”, a subliniat părintele Ioachim Tomoiagă.

După Sfânta Liturghie soborul slujitor condus de IPS Mitropolit Laurențiu a oficiat un parastas pentru Mitropolitul Nicolae Bălan, ctitorul Schitului „Schimbarea la Față a Domnului” din Păltiniș, trecut la cele veșnice chiar în ziua praznicului.

În cuvântul de binecuvântare de la finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu i-a felicitat pe toți cei care au contribuit la ridicarea noii biserici a schitului și obștea așezământului pentru eforturile depuse în perioada 2014-2019 când s-a zidit și înfrumusețat acest nou locaș de cult. Părintele Mitropolit a vorbit apoi despre praznicul măreț al Schimbării la Față a Domnului.

„Dăm slavă Bunului Dumnezeu pentru că am încununat astăzi o lucrare mult dorită și acum adusă la desăvârșire de Mântuitorul Iisus Hristos și Maica Precurată, alături de Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei (…) Lumina taborică este și darul lui Dumnezeu care se revarsă asupra noastră prin luminarea minții noastre, pentru că noi, ca să ne bucurăm de toate darurile pe care Dumnezeu ni le-a rânduit, trebuie să avem toate simțurile pregătite pentru receptarea frumuseții creației lui Dumnezeu. ”, a spus ierarhul.

Cititorii și binefăcătorii locașului de cult au primit din partea ierarhului acte de cinstire, iar mai apoi, părintele Valeriu Luca i-a mulțumit ierarhului pentru prezența la această sărbătoare deosebită din viața așezământului monahal. Părintele stareț i-a oferit în dar ierarhului o icoană a Mântuitorului Iisus Hristos.

Credincioșii prezenți au avut posibilitatea să intre la final în Sfântul Altar și să se închine.