Biserica nouă din Bradu, judeţul Sibiu, a fost sfinţită

2415

Noua biserică a comunităţii ortodoxe din Bradu, judeţul Sibiu, a fost sfinţită duminică, 6 octombrie, de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Credincioşii din Bradu şi-au văzut împlinit visul de a avea propriul locaş de închinare, vechea biserică din sat fiind în proprietatea comunităţii greco-catolice. Slujbele religioase au fost oficiate alternativ în această veche biserică timp de mai bine de 20 de ani, iar în anul 2009 s-a aşezat piatra de temelie pentru noua biserică din sat, a comunităţii ortodoxe. Lucrările de zidire s-au încheiat în anul 2012, iar mai apoi locaşul a fost înfrumuseţat, pictat şi pregătit pentru sfintele slujbe.

IPS Mitropolit a târnosit locaşul de cult cu Sfântul şi Marele Mir, l-a binecuvântat cu apă sfinţită, iar la interior a sfinţit şi înveşmântat Sfânta Masă şi a sfinţit icoanele de pe catepeteasmă şi pictura. Biserica a fost pusă sub ocrotirea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.

După slujba de sfinţire a fost oficiată Sfânta Liturghie. În soborul slujitor s-au aflat vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, protopopul de Avrig, Vasile Gafton, parohul Vasile Nechifor şi alţi slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Braşov.

Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de arhimandritul Ioachim Tomoiagă, părintele vicar-administrativ tâlcuind Evanghelia duminicală, a învierii fiului văduvei din Nain.

„Sufletul tânărului era plecat din el, era în lumea cealaltă şi Mântuitorul Hristos poartă un dialog de aici, de pe pământ, cu el, în lumea cealaltă şi îi transmite un mesaj: «Tinere, ţie îţi zic, scoală-te!». Acum arată Mântuitorul de ce îi spusese mamei să nu mai plângă, pentru că urma să-i dea un motiv să nu mai plângă, adică îl înviase pe fiul ei, îl chemase pe fiul ei din nou la viaţa aceasta biologică”, a spus părintele Ioachim Tomoiagă.

Bucuria faptelor bune

La finalul Sfintei Liturghii IPS Mitropolit Laurenţiu l-a hirotesit iconom stavrofor pe parohul de la Bradu, părintele Vasile Nechifor. De asemenea, ierarhul i-a oferit părintelui Nechifor şi distincţia „Crucea şaguniană pentru clerici”, în semn de apreciere a activităţii pastorale deosebite din comunitatea ortodoxă de la Bradu.

Ierarhul a oferit acte de cinstire mai multor binefăcători, Adunării şi Consiliului parohiale şi tuturor celor care au contribuit în mod deosebit la ridicarea unei biserici ortodoxe la Bradu.

Părintele Mitropolit i-a felicitat pe credincioşii din Bradu pentru implicarea lor în construirea bisericii şi i-a îndemnat să rămână ataşaţi de valorile străbune.

„Când facem o faptă bună nu creăm bucurie doar celui căruia am făcut fapta, ci ne bucurăm şi noi. Fiecare faptă bună are treptele ei, iar cea deplin bună este atunci când ne aduce bucurie, când ne dorim din toată inima să bucurăm pe altul, ca să fim şi noi împăcaţi sufleteşte. La fapta aceasta minunată aţi participat cu toţii şi vă binecuvântăm”, a spus ierarhul.

Părintele Vasile Nechifor a mulţumit ierarhului pentru sprijinul material şi duhovnicesc oferit în cei zece ani, dar şi tuturor binefăcătorilor şi donatorilor care i-au stat alături de la început şi până la terminarea lucrărilor la biserica nouă din Bradu.

Credincioşii au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar pentru a se închina, iar aici au cinstit racla în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adusă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.