Biserica nouă din Orlat, județul Sibiu, a fost sfințită

4558

Credincioșii din comuna Orlat, județul Sibiu, au participat în număr mare la sfințirea noii biserici din localitate. Slujba de sfințire a fost oficiată în Duminica a 21 după Rusalii de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte protopopul de Săliște, Petru-Toader Damian, preoții slujitori din localitate și alți slujitori ai sfintelor altare. Biserica Parohiei Orlat 2 a fost amenajată într-un fost cămin cultural din centrul comunei și oferă acum un spațiu generos de rugăciune pentru comunitate. Locașul de cult este ocrotit de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și de Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.

Ierarhul a târnosit locașul cu Sfântul și Marele Mir și cu apă sfințită, a sfințit și înveșmântat Sfânta Masă și mai apoi a oficiat Sfânta Liturghie. La slujba religioasă au fost prezenți autorități centrale, județene și locale, numeroși oaspeți și credincioși, mulți dintre ei îmbrăcați în costume populare.

În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Nicolae Marius Ciulei a fost hirotonit diacon, iar diaconul Florin Viorel Popa a fost hirotonit preot pentru Parohia Glămboaca, Protopopiatul Avrig, județul Sibiu.

Pământul roditor al credinței

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit credincioșilor despre Pilda Semănătorului din Evanghelia citită la Sfânta Liturghie.

„Chemarea sfântă de astăzi este de a ne îngriji de țarina sufletului nostru pentru ca acesta să fie roditor. Roadele credinței noastre trebuie să se vadă în tot ceea ce facem noi împrejurul nostru. Nu trebuie să fim credincioși doar prin declarații, ci prin propria noastră viață, iar prezența noastră în societate ca oameni credincioși trebuie să fie simțită. Dacă vom aduce această mărturie vom întâmpina mult mai ușor valul de pornire împotriva Bisericii”, a subliniat Părintele Mitropolit.

La final ierarhul l-a hirotesit iconom pe preotul Parohiei Orlat 2, părintele Lucian Chițu și a oferit distincția „Crucea șaguniană pentru laici” primarului comunei Orlat, Aurel Gâță, ca semn de apreciere pentru grija față de comunitatea credincioșilor din comuna sibiană și pentru sprijinul acordat atât la construirea noii biserici cât și la întreținerea vechiului locaș de închinare din sat. IPS Mitropolit Laurențiu a mai oferit acte de cinstire mai multor ctitori și binefăcători.

Mulțumirile comunității au fost adresate prin preotul Lucian Chițu care a amintit dorința credincioșilor de a avea un nou locaș de cult în satul lor încă de acum 80 de ani, când s-a așezat piatra de temelie pentru o nouă biserică, dar vremurile nu au permis ridicarea acesteia. Din materialele adunate la acea vreme s-au construit o grădiniță și o școală în localitate.

Credincioșii au avut posibilitatea ca la încheierea acestei zi de sărbătoare să intre în Sfântul Altar pentru a se închina și pentru a cinsti moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.