Biserica nouă din Şura Mare a fost târnosită

2056

Credincioşii din localitatea Şura Mare, judeţul Sibiu, au trăit clipe de bucurie duhovnicească la sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Noul locaş de închinare din satul aflat în apropierea Sibiului a fost sfinţit de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Biserica este închinată chiar Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi a fost ridicată prin eforturile Parohiei Şura Mare 2, condusă de preotul Florin Ioan Datcu, cu sprijinul credincioşilor din cele două parohii ale satului, cu ajutorul autorităţilor locale şi al binefăcătorilor. În anul 2013 se aşeza piatra de temelie pentru noua biserică din Şura Mare, atât de necesară unei comunităţi aflată în creştere demografică şi cu o singură biserică de mai mici dimensiuni, iar un an mai târziu începeau lucrările de construcţie, finalizate recent. În prezent, locaşul de cult este pregătit pentru sfintele slujbe, iar lucrările de pictură interioară au început deja în Sfântul Altar.

IPS Mitropolit Laurenţiu a târnosit la exterior locaşul de cult cu Sfântul şi Marele Mir şi cu apă sfinţită, iar la interior a sfinţit masa Sfântului Altar, în piciorul căreia a aşezat moaşte.

După sfinţire ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în noua biserică, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, cei doi preoţi din Şura Mare, părintele Florin Ioan Datcu şi părintele Ioan Marga, precum şi alţi slujitori ai sfintelor altare.

Răspunsurile liturgice au fost date de o parte a Coralei „Şaguniana” a Protopopiatului Sibiu, dirijată de pr. Alexandru Szasz.

Ocrotirea adusă de îngeri

Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de părintele arhimandrit Ioachim Tomoiagă, care a vorbit despre lucrarea sfinţilor îngeri pentru mântuirea oamenilor.

„Ştim că Arhanghelul Mihail este arhanghelul dreptăţii, iar Arhanghelul Gavriil este arhanghelul bucuriei sau al dăruirii. Atunci când în ceruri un înger s-a ridicat împotriva lui Dumnezeu şi a  început să cadă din mândrie cu întreaga ceată care s-a alăturat lui, arhanghelul Mihail este cel care a luat atitudine şi a zis: «Să stăm bine, să stăm cu frică şi să luăm aminte!» şi astfel a oprit căderea îngerilor în rătăcire. Arhanghelul Gavriil este cel care a venit şi s-a arătat Fecioarei Maria şi i-a dat vestea cea bună”, a spus arhimandritul Ioachim Tomoiagă.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a felicitat pe toţi cei care au contribuit în cei peste cinci ani de lucrări la noua biserică din Şura Mare. Părintele Mitropolit a vorbit apoi despre ocrotirea adusă de îngeri oamenilor credincioşi.

„Când am fost botezaţi şi am primit un nume nou, un nume scris în ceruri, am primit un înger păzitor care să ne îndrume, să ne călăuzească şi să ne apere de mulţimea de duhuri rele care ne înconjoară, ne ispitesc, ne provoacă şi se luptă împtoriva noastră. De aceea, există această punere balanţă şi ne întrebăm de cine să ascultăm: de îngerul păzitor sau de vrăjmaşul care doreşte să ne amăgească”, a spus ierarhul.

În semn de apreciere pentru activitatea pastorală şi administrativă de până acum, părintele Florin Ioan Datcu a primit distincţia „Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei”. De asemenea, senatorul Nicolae Avram, fost primar al comunei Şura Mare, a primit un act de ctitor. Acte de cinstire au primit actualul primar al comunei, Cornel Liviu Marin şi alţi binefăcători.

Părintele Florin Ioan Datcu a mulţumit ierarhului, ctitorilor şi binefăcătorilor, precum şi tuturor celor care au sprijinit lucările de zidire a noii biserici din Şura Mare.

Credincioşii au avut posibilitatea să se închine la final în Sfântul Altar, unde a fost adusă spre cinstire şi racla unde se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna.