Biserica „Sfântul Dimitrie” din Mediaș a fost sfințită

1672

În duminica premergătoare praznicului Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus Hristos, credincioșii din Municipiul Mediaș, județul Sibiu, au avut posibilitatea să participe la sfințirea Bisericii „Sfântul Dimitrie” din oraș. Slujba de târnosire a locașului de cult a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte pr. prof. univ. dr. Ioan-Vasile Leb de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, protopopul de Mediaș, Ovidiu Găban și alți slujitori ai sfintelor altare.

Locașul de cult este una dintre bisericile ridicate în cartierele orașului sibian după evenimentele din decembrie 1989. Credincioșii Parohiei Mediaș-Catedrală, împreună cu alți ctitori și binefăcători au ridicat acest locaș în perioada 1998-2012, prin osteneala preotului Dumitru Cărăbaș, paroh al bisericii până în 2017, iar actualmente preot pensionar. În timpul actualului paroh, Marius Custelecean, locașul de cult a fost pregătit pentru sfințire, continuându-se pictura în tehnica fresco, lucrare începută în anul 2014 și finalizată în proporție de peste 35 la sută.

Locașul de cult a fost târnosit de IPS Mitropolit Laurențiu cu apă sfințită și Sfântul și Marele Mir, apoi s-a sfințit Sfânta Masă, în piciorul căreia s-au așezat moaște, s-a sfințit iconostasul și pictura din altar.

După slujba de sfințire, ierarhul le-a explicat credincioși veniți în număr mare la sărbătoarea comunității medieșene semnificațiile rânduielii de târnosire a unei biserici. A urmat Sfânta Liturghie în altarul sfințit, răspunsurile liturgice fiind date de Corala „Sfinții Arhangheli” a Catedralei din Mediaș, dirijată de prof. Ovidiu Moldovan.

Postul și rugăciunea

După Sfânta Liturghie, preotul Dumitru Cărăbaș a amintit într-un cuvânt de mulțumire cum a luat naștere această inițiativă de a ridica locașul de cult și a exprimat recunoștința comunității parohiale tuturor ctitorilor și binefăcătorilor.

Cuvântul de învățătură rostit de IPS Mitropolit Laurențiu a cuprins o tâlcuire a Evangheliei duminicale, în care s-a prezentat minunea vindecării lunaticului.

„Ispita demonică poate fi foarte ușor învinsă. Drept dovadă, în slujbele Bisericii sunt foarte multe rugăciuni de alungare a diavolului. Diavolul fuge de Sfânta Cruce, de apa sfințită, de lucrurile sfinte, de icoane și tot ceea ce este sfânt. Dacă el fuge, înseamnă că nu are putere, dar totuși are viclenie, adică transformă cel mai important sentiment, care a devenit virtute: iubirea. Diavolul a transformat iubirea în ură, el vede cum Dumnezeu face bine și îl întoarce în rău, răstoarnă iubirea lui Dumnezeu. (…) Postul și rugăciunea sunt două arme atât de puternice, încât nici un demon n-are vreo șansă împotriva noastră”,  subliniat ierarhul.

La final, Părintele Mitropolit l-a hirotesit iconom stavrofor pe preotul paroh Marius Custelcean. De asemenea, ierarhul a oferit acte de cinstire Adunării și Consiliului parohiale, precum și mai multor binefăcători.

Părintele Marius Custelcean i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă peste comunitate și i-a oferit în dar o icoană a Sfântului Dimitrie. Credincioșii au intrat apoi în Sfântul Altar pentru a se închina și au avut să cinstească moaștele Sfântului Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.

Sărbătoarea de la Mediaș s-a încheiat cu sfințirea clădirii administrative a parohiei, unde se află biroul parohial și o sală de activități pentru copii și tineri.