Biserica „Sfântul Nicolae” din Cisnădie a fost sfințită

8004

Sute de credincioși au participat duminică, 24 septembrie, la sfințirea Bisericii „Sfântul Nicolae” din orașul Cisnădie, județul Sibiu. Slujba de târnosire a locașului de cult a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte consilierul social al Arhiepiscopiei Sibiului, Ciprian Cândea, protopopul de Avrig, Vasile Gafton, preoții slujitori la bisericile din oraș, precum și alți slujitori ai sfintelor altare.

Ierarhul a târnosit locașul de cult cu Sfântul și Marele Mir și cu apă sfințită, a sfințit și înveșmântat Sfânta Masă, iar mai apoi a sfințit pictura și icoanele de pe catapeteasmă.

După sluba de sfințire a urmat Sfânta Liturghie, oficiată la altarul târnosit. Mulți dintre credincioșii prezenți s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, iar la final au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar pentru a se închina.

Apostolat și misiune

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a tâlcuit Evangheia din Duminica a 18-a după Rusalii, a pescurii minunate.

„Mântuitorul Iisus Hristos a făcut această minune pentru cei trei viitori ucenici ai Lui. Cuvântul acesta adresat lor, că îi va face pescari de oameni, nu a fost înțeles. Și așa a făcut Mântuitorul când l-a chemat prima dată la apostolat pe Sfântul Apostol Andrei, fratele lui Petru, apoi i-a chemat pe Iacov și Ioan și pe ceilalți, încât a făcut grupul celor 12 apostoli, pe care i-a învățat ca într-o școală timp de trei ani și jumătate și apoi, după Pătimirile, Moartea și Învierea Sa, i-a trimis la propovăduire în toată lumea, ca să se împărtășească Cuvântul lui Dumnezeu la toată suflarea. Pentru noi, această minune nu este doar o faptă minunată săvârșită de Mântuitorul. Este o binecuvântare a apostolatului celor 12 aleși, dar și a unui apostolat laic, general, a unei chemări pe care toți o avem. Apostolii au devenit pescari de oameni, cei care i-au chemat pe oameni la Hristos, dar cu fiecare dintre noi are Dumnezeu un plan, o lucrare de împlinit, în așa fel încât noi să nu vedem doar grija față de propria persoană, ci pe această cale pe care mergem, știind că este calea cea adevărată, să-i aducem cu noi pe toți”, a spus ierarhul.

Părintele Mitropolit i-a felicitat pe credincioșii celor două parohii din Cisnădie arondate Bisericii „Sfântul Nicolae” pentru sprijinul constant oferit la ridicarea acestui locaș de închinare, început încă din 1989, pe locul unei vechi biserici. Lucrările începute pe vremea păstoririi preotului Nicolae Bârsan, care a trecut la cele veșnice în 2015, au fost continuate de părintele Laurențiu Broscățeanu și de preotul Nicolae Vintilă. Ambii parohi au fost felicitați de IPS Mitropolit Laurențiu pentru jertfelnicia din toți acești ani și îndemnați să continue lucrarea misionară, social-filantropică și culturală din cele două comunități parohiale. Părintele Laurențiu Broscățeanu a fost hirotesit iconom stavofor, iar părintele Nicolae Vintilă a fost hirotesit iconom. De asemenea, Adunările și Consiliile parohiale, Primăria Cisnădie și mai mulți binefăcători au primit acte de cinstire.

Toate lucrările efectuate în ultimii ani au fost prezentate în cuvântul părintelui Laurențiu Broscățeanu, care a mulțumit tuturor ctitorilor și binefăcătorilor. Darul celor două parohii pentru IPS Mitropolit Laurențiu, un epitrarhil și un omofor, a fost oferit de pr. Nicolae Vintilă, care i-a mulțumit ierarhului în numele tuturor pentru binecuvântarea adusă în această zi de sărbătoare pentru orașul sibian.