Biserica Spitalului „Regina Maria” din Brașov a fost sfințită

833

La mai bine de 10 ani de la începerea lucrărilor de construcție, biserica Spitalului „Regina Maria” din Brașov a fost sfințită miercuri, 15 mai. Slujba de sfințire a fost săvârșită de Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, delegatul Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Ierarhul a săvârșit slujba de târnosire  împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, preotul de la biserica spitalului militar, părintele Ilie Muntean și alți slujitori ai sfintelor altare. Locașul de cult a primit hramul Nașterii Maicii Domnului și a fost ridicat prin contribuția conducerii Spitalului Militar „Regina Maria” din Brașov și a personalului medical.

La finalul slujbei de sfințire, PS Episcop Andrei le-a vorbit credincioșilor prezenți în număr mare despre importanța târnosirii unei biserici.

„Dăm slavă Bunului Dumnezeu pentru această binecuvântată și sfântă zi în care încă un altar s-a sfințit pentru a coborî harul Duhului Sfânt peste darurile care se vor pune pe el ca să se sfințească și să ne sfințească pe noi, credincioșii. Începutul sfințirii unei biserici se face aproape ca slujba din Noaptea Învierii, în mijlocul naturii înconjurătoare pentru ca să participe tot cosmosul la lucrarea dumnezeiască, sfințitoare, a Duhului Sfânt. De aceea, slujba sfințirii se săvârșește acolo unde începe slujba Sfintei Învieri, în fața bisericii”, a subliniat Părintele Episcop.

Distincții și acte de cinstire

În continuare, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în curtea locașului de cult. Credincioșii au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar și să se închine, iar mai apoi să participe la Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul „Anatoly” din Brașov.

La final, medicul colonel Alexandru Keresztes, comandantul Spitalului Militar „Regina Maria” din Brașov, a primit distincția „Crucea șaguniană pentru mireni”.

Biserica „Nașterea Maicii Domnului” de la spitalul brașovean este împodobită cu o pictură deosebită. Lucrarea a început în urmă cu mai bine de 14 ani.

„Punerea pietrei de temelie a avut loc în 2005, cu binecuvântarea Mitropolitului Antonie Plămădeală, iar în 24 ianuarie 2008, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu sfințea lucrările săvârșite până atunci. Astăzi a fost sfințită toată jertfa depusă de cei care au trudit aici, în incinta acestui spital”, ne-a spus preotul Ilie Muntean.

Toți cei care au sprijinit în vreun fel ridicarea acestui locaș de cult au primit la final distincții și acte de cinstire.