Bust al părintelui Dumitru Stăniloae, sfințit la Vlădeni

2099

În localitatea Vlădeni, județul Brașov, a fost dezvelit și sfințit un bust al părintelui academician Dumitru Stăniloae, ridicat în faţa Bisericii „Sfântul Vasile cel Mare” din lcoalitatea natală a marelui teolog român. Evenimentul a avut loc joi, 1 iunie, iar soborul slujitor care a oficiat slujba de sfințire și parastasul pentru părintele Dumitru Stăniloae a fost format din 10 preoți, între aceștia numărându-se și protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga şi protopopul de Bran-Zărnești, Gheorghe Colţea.

La manifestare au fost prezenți şi aproximativ 15 profesori de religie din zonă, alături de peste 150 de credincioşi din Ţara Bârsei, inclusiv elevi de la Şcoala Gimnazială Vlădeni.

În cadrul evenimentului au transmis mesaje cei doi protopopi, parohul din Vlădeni, Ionuţ Ilea care a prezentat mesajul nepotului părintelui Stăniloae, Dumitru Ionescu,  profesorul de religie Claudiu Popa şi primarul comunei Dumbrăviţa, Zahiu Popa.

„Icoana în opera părintelui Stăniloae”

Expunerile au vizat atât comemorarea părintelui, cât şi susţinerea de teme sub genericul „Icoana în opera părintelui Stăniloae”.

Bustul a fost realizat de artistul plastic Claudiu Moldoveanu din Codlea, la iniţativa prof. Ionel Olăianoş de la Colegiul Economic „Andrei Bârseanu” din Braşov, care a fost susţinut de preotul paroh Ionuţ Ilea, primarul Zahiu Popa, Gheorghe Balaban din Braşov şi preotul Bogdan Brânzea, duhovnicul Seminarului Teologic „Dumitru Stăniloae” din Braşov și de preotul paroh Ion Câmpeanu de la Biserica „Sfântul Nicolae” şi „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Dumbrăviţa.

Autor: Dan Țăreanu