Campania „Sănătate pentru sate” a ajuns la Ticușu Vechi, Brașov

836

Peste 50 de persoane din Ticușu Vechi și Cobor, județul Brașov, au primit consultații medicale în cadrul Campaniei „Sănătate pentru sate”. Activitatea a avut loc sâmbătă, 28 octombrie, prin implicarea Departamentului de asistență socială al Arhiepiscopiei Sibiului și al Asociației „Filantropia Ortodoxă”, filiala Sibiu.

Beneficiarii campaniei au primit consultații de cardiologie, pediatrie și medicină generală, iar medicii prezenți le-au măsurat tensiunea arterială, nivelul glicemic și hemoglobina. Au fost prezenți în satul brașovean medici de la Spitalul Județean Sibiu, studenți la Facultatea de Medicină din Sibiu și voluntari.

„Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu, Campania «Sănătate pentru Sate» a ajuns în localitatea Ticușu Vechi, Protopopiatul Rupea. Acțiunea desfășurată vine în întâmpinarea celor care au mare nevoie de îngrijiri medicale și care nu au posibilitatea să dea curs acestei cereri. Menționăm faptul că în comună nu există medic de familie de aproximativ doi ani. Astăzi au fost consultați oameni din satele Ticușu Vechi și Cobor. Considerăm că misiunea desfășurată a reușit să aducă bucurie și speranță în sufletul celor consultați”, ne-a spus protopopul de Rupea, Alexandru Petrica.

Consultațiile au fost oferite în fostul dispensar din sat, unde nu mai există un medic pentru a oferi sătenilor îngrijiri medicale. Activitatea a fost astfel mai mult decât binevenită, mai ales că medicii au descoperit la câțiva pacienți afecțiuni cardiace grave și i-au trimis la îngrijiri specifice la spital.

„Nu putem decât să mulțumim acestor oameni minunați, care prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu au adus o picatură de sănătate în marea nevoie pe care o au enoriașii parohiilor Ticușu Vechi și Cobor. Enoriașii nostrii de toate vârstele, dar mai ales bătrânii, au primit cu multă speranță activitatea acestui proiect social, deoarece  nu beneficiază de prezența unui cabinet medical în comună de mai bine de doi ani. Din acest motiv ei trebuie să parcurgă zeci de kilometri pentru a ajunge la un cabinet medical în localitățile învecinate cum ar fi Făgăraș, Comăna sau Hoghiz. Dumnezeu să-i binecuvânteze!”, ne-a spus preotul paroh Ciprian Bolocan.

Peste 1400 de beneficiari în Arhiepiscopia Sibiului

Prin programul „Sănătate pentru sate” se asigură asistență medicală gratuită persoanelor care locuiesc în zone defavorizate. Persoanele beneficiare ale acestui program provin din localități în care nu sunt furnizate servicii medicale (nu există medic de familie) sau nu sunt asigurate CNAS.

Programul s-a derulat în parteneriat cu Asociația „Filantropia Ortodoxă” Sibiu, Direcția de Sănătate Publică Sibiu, Facultatea de Medicină Sibiu, Centrul Mobil „Legend Optic”, Organizația Studenților Dentiști Sibiu și Societatea de Cruce Roșie Sibiu. Tipurile de servicii constau în consultații gratuite pe următoarele specializări: cardiologie, oftalmologie, optometrie, pediatrie, medicină general, verificarea parametrilor tensiunii arteriale, colesterolului, glicemiei și hemoglobinei, precum și profilaxie dentară.

În prezent, caravana medicală, ce se desfășoară în regim de voluntariat, este compusă din 18 membri (la care se adaugă periodic studenți ai Facultății de Medicină), după cum urmează: trei medici cardiologi, patru medici pediatri, un oftalmolog, doi optometriști, patru medici generaliști și un membru al Societății de Cruce Roșie.

 În cursul anului 2017, în Arhiepiscopia Sibiului s-au desfășurat realizat nouă activități, dintre care patru de prevenție și cinci în urma cărora s-a oferit asistență medicală. De aceste servicii medicale au beneficiat 860 persoane, iar numărul total al beneficiarilor de până acum este de 1485.