Canonul cel Mare la Catedrala mitropolitană din Sibiu

1098

În prima seară a Postului Mare din acest an, la Catedrala mitropolitană din Sibiu a fost oficiată slujba Pavecerniței, în cadrul căreia s-a citit prima parte a Canonului cel Mare. Slujba religioasă a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte decanul și prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, respectiv pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, precum și slujitori ai Catedralei mitropolitane. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți ai facultății menționate.

„Prima săptămână din Postul Mare este una cu postire aspră. Primele două zile din Postul Mare sunt aliturgice, în care nu se face nici măcar Liturghia Darurilor mai înainte sfințite-care este o rânduială de împărtășire de seară- pentru a da posibilitatea credincioșilor de a-și păstra ajunul. De miercuri se oficiază prima Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite și se săvârșește mai apoi în toate zilele de peste săptămână din timpul Postului Mare, de luni și până vineri. În primele patru zile ale primei săptămâni, care este și ea o Săptămână Mare, se citesc părți din Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Este cea mai frumoasă alcătuire liturgică, depășește 250 de imne prin care sufletul omenesc plânge starea în care se află, dar își exprimă dorința de a-L urma pe Hristos, așa cum învățăm din pildele Vechiului și Noului Testament puse acum înainte. Sunt două categorii de pilde prin care învățăm să ne ferim de cei care au pierdut mântuirea și sunt amintiți cei care s-au îndepărtat de Dumnezeu și apoi sunt prezentate foarte multe exemple de oameni care s-au jertfit pentru Hristos și au câștigat Împărăția Cerurilor”, ne-a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

În serile următoare se va oficia slujba Pavecerniței și se vor citi celelalte părți din Canonul Sfântului Andrei Criteanul.