„Casa Betleem” din Făgăraș a fost sfințită

746

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte, Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, vineri 19 octombrie 2018 a fost sfințit și inaugurat în Făgăraș, noul centru de zi pentru persoanele cu dizabilități realizat de Societatea de Binefacere Diakonia, aflat pe strada Inocențiu Micu Klein, nr. 24.

Evenimentul a debutat în jurul orei 10.30 cu întâmpinarea oaspeților și vizitarea centrului, după care cei prezenți au asistat la slujba de sfințire a centrului, care a primit numele de ”Casa Betleem”.

Slujba de sfințire a fost oficiată de Preasfințitul Ilarion Făgărășanul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului avându-l alături pe părintele Cornel Ursu parohul bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Făgăraș, prilej la care au asistat tot personalul și invitații. Preasfinția Sa a binecuvântat cu apă sfințită copiii aflați la diferite activități precum și toate încăperile acestui centru.

După o îndelungată experiență, în anul 2014 la Diakonia a început un serviciu nou destinat sprijinirii familiilor cu persoane cu dizabilități, unde asistente sociale, asistente medicale, mergeau la domiciliul acestor persoane și desfășurau activități de specialitate. Apoi s-a născut ideea de a veni în folosul acestor familii, și astfel s-a creat acest centru, cu scopul de a oferi persoanelor cu dizabilități, copii și adulți, un loc în care să desfășoare activități și să socializeze. Aici au acces toate persoanele interesate din Făgăraș și Țara Făgărașului și oferă programe educaționale și de terapie ocupațională. Sub egida ,,Viitorul nu este un loc care ne așteaptă, ci un proiect care se construiește”, Centrul de zi Făgăraș a fost edificat și dat în folosință într-un timp record de 18 luni. Clădirea se întinde pe două nivele cu lift și parter unde au fost amenajate și dotate spatii pentru socializare și ateliere de lucru: primul nivel este pregătit pentru copii, la parter este cu atelierul de tâmplărie și fierărie, iar la etajul 1 atelierul de croitorie și țesătorie care este destinat tinerilor și adulților cu dizabilități. La acest centru vor putea beneficia de servicii de calitate copii și adulți cu dizabilități sub îndrumarea asistenților sociali, psihologi specialiști clinicieni, specialiști în autism metoda Teach și Aba, asistente medicale, instructori de ergoterapie, maistru în prelucrarea lemnului și fierului. Vor găsi aici îngrijire persoanele singure, nevoiașii sau bătrânii părăsiți de familie sau rude. Toate aceste informații au fost oferite cu multă amabilitate de Directorul executiv al acestui centru, doamna ing. Gabriela Brătănescu.

La sfârșitul slujbei de sfințire au luat cuvântul: Președintele Diakonia Făgăraș, preot evanghelic Johannes Klein; domnul Director executiv al agape e.V. Rüdiger Frodermann; domnul Lothar Grimm, președinte agape e.V; domnul Adrian Gabor, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, precum și domnul Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Domnului Director executiv al agape e.V. Lockhausen din Germania, Rüdiger Frodermann i s-a acordat de către IPS Mitropolit Laurențiu distincția „Ordinul Sfântul Ierarh Andrei Mitropolitul Transilvaniei”, care a fost citit de părintele Cornel Ursu și înmânat de Preasfinția Sa Ilarion Făgărășanul.

La final toți cei prezenți, copii și personalul au fost invitați la un bufet.

Autor: ierod. Ciprian Păsărică