Cateheze pentru tineri și adulți la Hamba, județul Sibiu

828

Credincioșii Parohiei Hamba, județul Sibiu, au participat duminică, 24 iunie, în număr mare la catehezele pregătite pentru adulți și tineri. În cadrul întâlnirii, elevii din localitate cu rezultate foarte bune la Evaluarea Națională au primit premii și au fost binecuvântați.

În Duminica a 4-a după Rusalii credincioșii Parohiei Hamba au trăit momente cu totul deosebite. Preoți și credincioși ai parohiei au participat la Sfânta Liturghie și i-au pomenit pe cei adormiți întru dreapta credință prin săvârșirea unui parastas. A urmat cuvântul de învățătură ce a avut ca temă minunea vindecării slugii sutașului, dar și tema sărbătorii din 24 iunie, a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.

Sărbătoarea de la Hamba a avut motto-ul ,,Să-ți faci ie din liturghie”. Pornind de la acest imbold și de la semnificația zilei numite în popor „Sânzienele”, prima parte din ziua de cateheză a fost destinată adultilor. Aceștia au avut parte de o cateheză legată de Noapte de Sanziene: tradiții, obiceiuri și semnificații religioase. Această cateheză a avut ca fundament literar romanul ,,Nopțile de sanziene” al lui Mihail Sadoveanu, publicat în 1934, la Cartea Românească. Romanul prezintă încercarea de apărare a unei păduri vrăjite (codrul Borzei) în fața amenințării de a fi tăiată pentru a acoperi datoriile unei familii de boieri nevrednici, care irosiseră agoniseala mai multor generații. Autorul pune în opoziție tradiționalismul și cumpătarea lumii satului românesc cu lăcomia civilizației capitaliste orientată numai către profit. Tulburarea liniștii patriarhale de către mașinile „nemțești” produce o răzvrătire nu numai a oamenilor locului, ci și a naturii.

Invitații au fost și ei speciali, amintind nume importante precum: conf. univ. dr. habil Mirela Stanciu (Caratus) de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. dr. A. Stan (Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca), cadre didactice din Sibiu și din localitate.

Premii pentru elevi

Ultimul moment numit ,,Prezent! La Ospățul Stăpânului!” le întregește în mod fericit, pe cele mai sus menționate, întrucât le-a fost dedicat elevilor absolvenți din localitatea Hamba, absolvenți ai clasei a VIII-a la școli din Șura Mare sau din Sibiu, ce au obținut rezultate excepționale la examenele de la Evaluarea Națională, desfășurat în luna iunie. A fost săvârșită un ,,Te Deum” ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru darurile revărsate în cursul anului școlar 2017-2018 asupra elevilor și cadrelor didactice implicate și totodată pentru cei care vor susțin examenul de Bacalaureat în iunie 2018. Tuturor celor prezenți, copii și profesori sau învățători, le-au fost înmânate premii ce au constat în cărți din domeniul beletristicii (romane și cărți de poezii) ca răsplată pentru mărturisirea credinței și valorilor moral-religioase atât în spațiul școlii cât mai ales în afara ei.

Întrebați cine sau ce îi determină să îmbrățișeze frumosul și lectura, tinerii voluntari ai Centrului Cultural Misionar ,,Sfântul Nicolae” din Hamba au raspuns: ,,Părinții m-au învățat să iubesc, cel mai prețios lucru din lume este iubirea!”, „Pământul natal m-a învățat să îl iubesc. Peste tot am fost încălzit de dragostea cea adevărată!”.

Autor: pr. Remus Răsvan