Cateheze și activități educative la Hamba, județul Sibiu

550

,,Preoți mărturisitori în închisorile comuniste” este noua temă a seriei de cateheze de spiritualitate creștin-ortodoxă ce se desfășoară la Parohia Hamba, Protopopiatul Sibiu, în parteneriat cu Liceul Teoretic ,,Gh. Lazăr” din Avrig. La prima întâlnire dedicată acestei teme, care a avut loc luni, 22 mai, au fost evocați preoții Valeriu Gafencu, Nicolae Bordașiu, Arsenie Boca, Ilie Imbrescu și alții. Astfel, li s-a propus elevilor claselor de a VII-a și a VIII spre vizionare documentarul ,,Sfinții închisorilor”, ,,Iadul din închisorile comuniste”, ,,Valeriu Gafencu – Viața și chinurile închisorilor comuniste”.
Marți, 23 mai, a avut loc ce-a de a doua parte a catehezei și i-a vizat pe elevii de liceu ai claselor de a XII-a care au reflectat asupra vieții și personalității vrednicului de pomenire Arhiepiscop și Mitropolit Valeriu Anania Bartolomeu. Totodată, au vizionat interviul de la „Profesioniștii”, asupra căruia s-a insistat cu întrebări și răspunsuri potrivite tinerilor în plină căutare și dor după libertate și Dumnezeu. La eveniment au participat cadre didactice din liceul amintit și preoți.

,,Nu trebuie să așteptăm vremuri ideale pentru mărturisiri. Orice vreme, și cea de astăzi este o încercare și, totodată, de mărturisire” (Vlad-clasa a XIII-a).

,,Toți acești preoți au arătat că, atunci când ierți, Iadul nu mai există pentru tine” (Ioana-clasa a XII-a).

Omagiu eroilor 

Tot în parohia Hamba, la praznicul Înălțării Domnului, supă Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită la Biserica „Sfântul Nicolae” au avut loc alte două cateheze, una tematică, intitulată sugestiv ,,Fericiți cei prigoniți pentru dreptate…”, iar o alta muzicală, intitulată ,,Presărați pe-a lor morminte”. Fiecare cateheză a fost susținută de către credincioși coordonați de profesorii comunității și preoții parohi, iar la final s-a săvârșit o slujbă de pomenire și un Te Deum, depunându-se coroane de flori la monumentul eroilor.

Autor: pr. Ioan-Remus Răsvan