Centenarul Marii Uniri, sărbătorit în Parohia Hamba, județul Sibiu

1672

Centrul cultural și pastoral-misionar al Parohiei Hamba, județul Sibiu, în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sibiu, a organizat duminică, 11 martie, la biserica din localitate, o manifestare dedicată centenarului Marii Uniri. Cu această ocazie a fost vernisată Expoziţia „1918 la Sibiu. Memoria patrimoniului cultural sibian”.

Expoziţia ilustrează câteva repere istorice ale oraşului Sibiu legate de momentul Marii Uniri de la 1918 și își dorește să aducă în prim-plan clădirile cu rol administrativ în primii ani de după Marea Unire din 1918 în care au funcționat ministerele/ resorturile Consiliului Dirigent precum și clădirile instituțiilor de cultură românească. Tablourile prezintă imagini de epocă și actuale ale clădirilor în care s-a înregistrat activitate politică, administrativă, militară și culturală din orașul Sibiu. O serie de imagini ilustrează câteva troiţe fotografiate de Adrian Stoia în localități din Mărginimea Sibiului.

Prin intermediul expoziției se puse astfel accentul pe problema clădirilor din orașul Sibiu care şi-au pierdut din valoarea istorică din cauza funcţiunii pe care o au în prezent, unele dintre ele – spre exemplu sediul Consiliul Dirigent de la 1918 este astăzi fast-food – şi pe importanţa jertfei eroilor la 1918.

Manifestarea a avut loc în biserică și a fost precedată de săvârșirea Sfintei Liturghii de pr. conf. univ. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie ,,Andrei Șaguna” din Sibiu. Totodată s-a săvârșit și o slujbă de pomenire a făuritorilor Marii Uniri din 1918 și a eroilor satului Hamba. Printre invitați de seamă s-au numărat Grupul vocal ,,Doruri sibiene”, preoți, profesori universitari, cadre didactice din localitate cât și din țară, autoritățile locale, membrii delegați ai Direcției Județene pentru Cultură Sibiu și credincioși din sat.

Prelegeri și evocări

Părintele Constantin Necula a ținut o prelegere deosebită. ,,Prima dată s-a ridicat tricolorul în imn regal la Sibiu. «Să te ia prizonier fratele, pentru ca dușmanul să nu te ucidă»
(…) Noi trebuie să ne aducem aminte că Sibiul a fost prima capitală a României Mari. Că prima dată s-a ridicat tricolorul în imn regal, la Sibiu, nu altundeva. Că sala festivă a Astrei, dintâi a fost cea în care s-a auzit ovația «Trăiască România Mare»”.

D-na conf. univ. dr. Mirela Cărătuș de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a ținut un discurs legat de evenimentele cele mai importante ce țin de istorie și neam, civilizație, cultură și învățământ. Au urmat la cuvânt doamnele învățătoare Livia Kun de la Școala Gimnazială I-VIII din localitatea Șura Mare și d-na Cristina Mioara Prodea de la Școala Gimnazială 18 Sibiu care ne-au destăinuit din experiențele bunicilor ce au trăit și simțit cu greu momentele de dinaintea Unirii și după (legat de credința ce nu putea fi mărturisită, etc.).

Primarul comunei Șura Mare, domnul Marin Cornel Liviu, a sublinat importanța evenimentului Unirii din 1918 și a încurajat prezentul evenimentul centenar.

Fiecare referat susținut de către cei 4 referenți ai evenimentului – va fi publicat în volumul  ,,Satul Hamba sau în vecinătate  cu Hristos” anul acesta.

Autor: pr. Remus Răsvan

Foto credit: sibiulinimagini.ro