Ceremonia depunerii jurământului militar pentru studenții anului I de la Academia Forțelor Terestre din Sibiu

669

Studenții anului I de la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu au depus jurământul militar în cadrul unei ceremonii oficiate marți, 24 octombrie, în sala de sport a instituției de învățământ militar din cetatea transilvăneană.

La ceremonie a participat și Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care a oficiat slujba de binecuvântare a militarilor care depun jurământul și mai apoi i-a felicitat și i-a îndemnat să slujească neamul românesc cu multă demnitate.

„Jurământul vă obligă nu doar la respectarea legii ci și a legământului făcut în fața lui Dumnezeu, luându-L ca martor. Această formulă rostită acum,  «Așa să-mi ajute Dumnezeu!» a pecetluit legământul pe care l-ați făcut acum. Vă binecuvântăm întâi de toate c-ați ales această slujire. Ați ales nu doar să fiți ostași, apărători ai țării, ci și conducători ai Armatei noastre dragi”, a spus ierarhul.

În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Sibiu, Ioan Coșa și preotul militar Florin Pavel, iar între invitați s-au aflat prefectul județului Sibiu, Adela-Maria Muntean, vicepreședintele Consiliului Județean, Wiegand-Helmut Fleischer, viceprimar Corina Bokor și alte oficialități. Oaspeții au transmis mesaje de felicitare pentru noii studenți militari, dar și pentru cadrele didactice care se ocupă cu pregătirea lor.

Mesajul ministrului apărării, Mihai Fifor, a fost citit de locțiitorul pentru resurse al șefului Statului Major al Apărării, generalul de brigadă inginer Teodor Incicaș.

„Așteptăm de la dumneavoastră să deveniți acei militari profesioniști ai unei armate moderne, adaptată timpurilor moderne și integrată în Alianța Nord-Atlantică și în Uniunea Europeană. Sunt pe deplin încredințat că veți face față tuturor provocărilor, contez pe capacitatea dumneavoastră de a vă pregăti la cele mai înalte standarde și pe pasiunea pentru cariera dumneavoastră ”, a transmis ministrul apărării naționale.

Onoare și patrie

În mesajul de felicitare, rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, generalul prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan, a subliniat însemnătatea deosebită a jurământului militar.

„Legământul pe care îl faceți astăzi reprezintă adeziunea sacră, conștientă și responsabilă prin care vă angajați cu toată ființa să puneți mai presus de orice dorința de a vă apăra țara, poporul și valorile naționale. Momentele jurământului militar sunt trăiri unice de care vă veți aduce aminte toată viața. Fiți mândri că ați ales să vă asumați această mare responsabilitate, fiți demni de încrederea cu care vă investim”, a subliniat generalul Ghiță Bârsan.

Ziua s-a încheiat cu alte evenimente dedicate acestei sărbători a instituției, prilej pentru părinții, rudele și apropiații studenților să cunoască mai multe despre învățământul militar de la Sibiu.