Cinstire adusă preoților pensionari din Protopopiatul Sibiu

1041

La Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Sibiu a avut loc joi, 28 septembrie, întâlnirea preoților și preoteselor pensionari din Protopopiatul Sibiu. Slujba de mulțumire a fost oficiată de Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

Întâlnirea are loc de mai mulți ani în preajma zilei de 1 octombrie, când se sărbătorește Ziua Internațională a Vârstnicilor. Ajunsă la a opta ediție, întâlnirea preoților pensionari din Protopopiatul Sibiu a adus și în acest an cinstire celor care au slujit o viață la sfântul altar și s-au dedicat păstoririi credincioșilor din comunități, alături având în această misiune pe doamnele preotese. Preoții mai tineri din Protopopiatul Sibiu aduc cinstire an de an preoților și preoteselor pensionari, alături de mulțumiri și recunoștință pentru jertfa lor.

Soborul de preoți care a oficiat slujba de mulțumire și parastasul pentru preoții și preotesele trecute la Domnul a fost condus de PS Episcop Ilarion Făgărășanul. În sobor s-au aflat consilierul social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, Ciprian Cândea, protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, slujitorii bisericii gazdă, precum și preoții pensionari.

Modele de slujire și dăruire

La final, PS Episcop Ilarion a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului și i-a felicitat pe preoții pensionari pentru dragostea aratată de-a lungul vieții față de slujirea la sfântul altar.

„Ne-am rugat împreună și I-am mulțumit lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra noastră. Ne-am rugat și pentru cei care au trecut din această viață în Împărăția lui Dumnezeu. Este un bun obicei de a ne ruga împreună, de a ne vedea unii pe alții, pentru că nu putem spune că ieșirea la pensie oprește slujirea la sfântul altar. Cei care au slujit lui Dumnezeu și Bisericii au făgăduit că vor sluji până când vor trece din această viață, deci nu există o perioadă în care slujim și o perioadă în care nu mai slujim lui Dumnezeu. Tot timpul trebuie să fim cu mintea trează, cu inima curată și să fim aproape de credincioșii pe care i-am păstorit și trebuie să avem grijă de ei și când nu mai suntem în parohii, iar în locul nostru au venit alți preoți tineri, care au și ei nevoie de îndrumarea noastră”, a subliniat ierarhul.

Părintele protopop Ioan Coșa le-a mulțumit ierarhului și preoților pentru rugăciunile înălțate la acestă zi de sărbătoare pentru Protopopiatul Sibiu.

„În spiritul recunoștinței vreau să fie și actul Protopopiatului Sibiu și al preoților din protopopiat ca un semn de prețuire și adâncă recunoștință pentru dumneavoastră preoții care cu părul nins de ani ați slujit altarul Bisericii strămoșești. În semn de prețuire, cei mai tineri decât dumneavoastră aducem mulțumire și recunoștință și v-am invitat la această slujbă de mulțumire arătându-vă faptul că nu v-am dat uitării. Așa cum într-o familie trăiesc părinții cu copiii și au loc și bunicii alături de ei, așa vă primim și pe dumneavoastră în sânul familiei Protopopiatului Sibiu și vă avem ca model de slujire și dăruire”, a spus pr. Ioan Coșa.

Întâlnirea preoților și preoteselor pensionari s-a încheiat cu o agapă frățească.