Cinstire pentru dascălii și autoritățile din Gura Râului, județul Sibiu

398

Cele două parohii din Gura Râului, județul Sibiu, împreună cu Primăria comunei și Școala Gimnazială „Aurel Decei” din localitate au organizat luni, 14 octombrie, o manifestare de cinstire a profesorilor, învățătorilor și educatorilor aflați în activitate sau la pensie, precum și primarului și viceprimarului în funcție și a foștilor primari și viceprimari. Manifestarea a fost organizată în cadrul Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și a încununat sărbătoarea hramului de la biserica veche din Gura Râului, un istoric locaș de cult de o rară frumusețe închinat Sfintei Cuvioase Parascheva.

Sărbătoarea de la Gura Râului a început cu Sfânta Liturghie oficiată de cei doi preoți din sat, părintele Petru-Toader Damian, protopop de Săliște și părintele Nicolae Cătană. Răspunsurile liturgice au fost date de membrii corurilor celor două biserici din Gura Râului, iar corul elevilor de la Școala Gimnazială din sat a cântat troparul Sfintei Cuvioase Parascheva. Credincioșii din sat au participat în număr mare la slujba de hram și au îmbrăcat costumele populare specifice Mărginimii Sibiului.

După Sfânta Liturghie a fost oficiat un parastas de obște în cadrul căruia au fost pomeniți preoții slujitori, ctitorii bisericii, dascălii de la școala din sat și primarii, viceprimarii și consilierii locali trecuți la cele veșnice.

Momentul de cinstire a cadrelor didactice și autorităților locale a avut loc la altarul de vară din apropierea locașului de cult. Au fost oferite diplome de recunoștință pentru activitatea lor în educarea generațiilor de tineri care au trecut prin școala din sat și pentru eforturile lor de a gopodări localitatea cunoscută a fi una dintre cele mai frumoase din Mărginimea Sibiului.

„Este o zi de mare bucurie pentru noi, este ziua în care ne cinstim și ne arătăm recunoștința față de dascălii, educatorii, învățătorii și profesorii care au slujit la altarul catedrei. Ziua de astăzi poate să fie pentru noi un început în a avea în satul nostru, așa cum avem o zi dedicată tradițiilor gastronomice, o zi a portului românesc, zile dedicate evenimentelor importante, să avem și în satul nostru o zi a noastră, a oamenilor care alcătuim acest sat minunat”, a spus părintele protopop Petru-Toader Damian.

„Mă stăpânesc niște emoții deosebite când văd laolaltă instituții care pun umărul ca lucrurile să meargă așa cum trebuie în această localitate, Biserica, Școala și Administrația. Nimic nu poate fi mai frumos și nimeni nu ne poate învinge când putem fi uniți”, a spus primarul Gheorghe Călin.

„Sunt convins că acest moment va fi o nouă etapă în relația Școală-Biserică-Comunitate. Acest triunghi care a fost stâlpul societății românești noi credem că va rămâne, chiar dacă unii ne ne minimalizează nouă, dascălilor, administrației sau Bisericii, importanța și rolul. Acest triunghi trebuie să rămână un model de idei, de colaborare, modele de virtuți, modele de oameni și în această comuniune să facem lucruri foarte bune pentru generațiile care vin”, a spus directorul Școlii Gimnaziale, prof. Dumitru Cîmpean.