Cinstirea eroilor la Rupea

1141

În  ziua praznicul împărătesc al Înălţării Domnului, după săvârşirea Sfintei Liturghii, la monumentul eroilor din Rupea, preoţii din localitate  şi un număr mare de credincioşi  au înălţat spre cer rugăciuni prin rânduiala parastasului pentru cei 40 de  tineri eroi din Rupea, care au căzut la datorie în primul şi al doilea război mondial.

Recunoştinţa faţă de eroi a fost exprimată apoi de pr. Nicolae Moga,  prin sublinierea  roadei jertfei tinerilor bărbaţi,  care a dus  la consolidarea  sentimentului unităţii naţionale şi a culminat cu crearea României Mari în 1918, şi cu menţinerea în continuare a statului român în împrejurările dificile ale celui de-al Doilea Război Mondial. S-a evocat apoi o pagină din istoria locală şi anume pregătirea delegaţiei formată din 30 de rupeni, la Marea Adunare de la 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia. Steagul tricolor confecţionat de româncele din Rupea a fost purtat la Alba Iulia de feciorul Aurel Spornic. A fost  reliefată primirea deosebită care s-a făcut la 5 decembrie 1918 delegaţiei care s-a întors de la Alba Iulia la Rupea, cei  peste 3000 de rupeni şi săteni din zonele limitrofe fiind copleşiţi de bucurie sfântă   după ce  doctorul  Ioan Iosif  a dat citire Proclamației Consiliului Dirigent al Romînilor din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș, aprobată de Marea Adunare a Romînilor de la Alba Iulia la 1 decembrie 1918.

Domnul primar Nicolae Bărdaş a subliniat importanţa cinstirii eroilor, iar corurile  reunite al celor două biserici din Rupea şi Fanfara Ţărănească au sensibilizat participanţii prin cântece patriotice.

Însoţiţi de profesori şi directori, copiii de la Grădiniţă, de la Şcoala Gimnazială şi de la Liceul Şt. O. Iosif din Rupea, cu tricolor în bandulieră  şi cu brasardă tricoloră la mîna dreaptă, au prezentat un minunat program artistic în cinstea eroilor.