Colinde și obiceiuri de Crăciun la Biserica „Buna Vestire” din Mediaș

756

În duminica dinaintea Crăciunului, în Biserica „Buna Vestire” din Municipiul Mediaș, județul Sibiu, după Sfânta Liturghie a fost o atmosferă de sărbătoare, prilejuită de colindul strămoșesc al vestirii Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos. Tradiția cântului din moși strămoși alături de îngeri la praznicul luminat al Nașterii a adus în fața sfântului altar generații de elevi, tineri, părinți și bunici, care n-au uitat colindul cel vechi de sute de ani, păstrat ca un tezaur neprețuit al neamului nostru și transmis mai departe prin grija unor oameni de suflet.

Astfel, grupul de elevi de la Școala nr. 7 condus de doamna profesor Emilia Muntean, instituție școlară aflată într-un strâns parteneriat cu parohia medieșeană a interpretat câteva colinde tradiționale de pe Valea Târnavei Mari, preluate dintr-un repertoriu străvechi, de care cu drag și-au adus aminte cei prezenți, gândindu-se poate chiar la copilăria lor. Un alt grup condus de domnul Ian Șimon de la Clubul Copiilor din Mediaș a adus în fața credincioșilor câteva voci deosebite, dintre care s-a detașat cea a elevei Antonia – Maria Muntean.

Colindul străbun

În încheiere, părinți și bunici, reuniți în Grupul „Almășanul” și Ceata de Colindători din Alma Dumbrăveni, însoțiți de părintele Nicolae Cismaș, au dat glas unor colinde ce sunt datate din secolul al XIX-lea, știute de la moșii și strămoșii lor și păstrate la loc de cinste în repertoriul sacru al praznicului pe care cu toții îl așteptăm cu multă bucurie duhovnicească.

La sfârșit copiii și tinerii vestitori ai Nașterii minunate au fost răsplătiți de credincioșii noștri cu câteva daruri prin intermediul lui  Moș Crăciun cel darnic și bun. (pr. Doru Gr. Gâdea)