Comemorarea părintelui Iosif Trifa, fondatorului Oastei Domnului

1296

Fondatorul Oastei Domnului, părintele Iosif Trifa, a fost comemorat la sfârşitul săptămânii, la împlinirea a 78 de ani de la trecerea la Domnul. Sâmbătă, 13 februarie, Catedrala mitropolitană din Sibiu a găzduit adunarea Oastei Domnului, prin care a fost omagiată personalitatea părintelui Iosif Trifa.

Evenimentul a avut loc după slujba Vecerniei oficiate de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Sute de membri ai Oastei Domnului din întreaga ţară şi chiar din diaspora s-au adunat în Catedrala mitropolitană din Sibiu pentru a se ruga lui Dumnezeu ca sufletul celui care a întemeiat această mişcare spirituală din cadrul Bisericii Ortodoxe Române să se odihnească pe vecie în Împărăţia Cerurilor. În fiecare an, în cea mai apropiată duminică de ziua de 12 februarie, când părintele Iosif Trifa a trecut la Domnului, “ostaşii” se adună la Sibiu pentru a-l omagia şi pentru a participa la slujbele religioase oficiate cu acest prilej. După slujba Vecerniei, mai mulţi membri marcanţi ai mişcării spirituale au vorbit despre personalitatea părintelui Iosif Trifa, despre greutăţile prin care a trecut şi despre trecutul Oastei Domnului. De asemenea, IPS Mitropolit Laurenţiu le-a adresat tuturor un cuvânt de binecuvântare şi le-a mulţumit pentru prezenţa la Sibiu cu această ocazie deosebită.

“În anul 1923, părintele Iosif Trifa a întemeiat la Sibiu mişcarea spirituală numită “Oastea Domnului”, prin înfiinţarea foii “Lumina satelor”, publicaţie ce chema credincioşii să se “înroleze” la o nouă lucrare duhovnicească. În anii următori, mişcarea a câştigat foarte mulţi adepţi şi s-a bucurat de binecuvântarea Mitropolitului Nicolae Bălan, care a susţinut această iniţiativă a părintelui Iosif Trifa.

Manifestările de comemorare a părintelui Iosif Trifa continuă duminică, 14 februarie, la mormântului acestuia din cimitirul municipal din Sibiu, unde a fost oficiată Sfânta Liturghie, în prezenţa mulţimilor de credincioşi veniţi din toată ţara.