Comunicat: „monahii mărturisitori” aghioriți care vor conferenția la Brașov nu au binecuvântarea starețului sau a Chiriarhului și au venit să producă dezbinare în rândul credincioșilor

12740

Referitor la conferința „monahilor athoniți” care va avea loc vineri, 14 octombrie, ora 18.00, Sala „Europa”, Hotel Aro Palace din Brașov, având tema „Ortodoxia calea spre mântuire aspecte teologice şi patristice în contextul istoric actual”, cu invitaţi „vieţuitori” de la trei lăcaşuri monahale athonite, Mănăstirea Marea Lavră, Mănăstirea Xiropotamu şi Schitul Prodromu,  „delegaţia oficială” care se va deplasa în România fiind compusă din Gheronda Sava Lavriotis, „membru în conducerea Sfintei Mănăstirii Marea Lavră”, monahul Flavian, de origine română, iar în prezent vieţuitor în Mănăstirea Xiropotamu şi încă doi părinți români de la Schitul românesc Prodromu, monahii Efrem şi Nicodim.

Arhiepiscopia Sibiului precizează următoarele:

Atât titlul conferinței, cât și invitații, la o primă citire, par tentante și incitante. Ceea ce ne-a făcut să fim rezervați la mesajul transmis a fost faptul că nu apărea binecuvântarea Chiriarhului locului. Potrivit Sinodului VI Ecumenic, can. 20, se interzice „episcopului să înveţe în chip obştesc (în mod public) în altă cetate care nu ţine de el (care nu este sub jurisdicţia sa)”. Or, dacă unui episcop i se interzice să vorbească, să învețe, să predice în altă eparhie fără aprobarea chiriarhului locului, cu atât mai mult unui monah, fie el și din Muntele Athos. Deci, monahul nu poate propovădui, învăța în mod public fără aprobarea chiriarhului său și chiriarhului locului.

Centrul de presă Basilica, Biroul de Presă al Patriarhiei Române, în data de 12 octombrie 2016 fac următoarea precizare privind conferințele realizate de așa-zișii ”monahi mărturisitori” aghioriți:

„În zilele ce au trecut, 9-12 octombrie 2016, au avut loc o serie de conferințe organizate și popularizate de anumite asociații laice (în Oradea, Beiuș, Piatra Neamț). Aceste conferințe vor fi organizate și în zilele ce urmează în alte orașe ale țării.

Conferențiari sunt patru monahi aghioriți despre care se afirmă faptul că «sunt viețuitori din Sfântul Munte, aflați în delegație oficială, iar cuvintele lor de învățătură sunt în duh ortodox».

În realitate, aceștia sunt veniți în nume propriu, fără înștiințarea sau încuviințarea mănăstirilor din care fac parte.

Starețul Schitului Prodromu a confirmat faptul că cei doi monahi aparținători (români), Efrem și Nicodim, nu au niciun mandat de a exprima poziția Schitului în legătură cu Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe, cu atât mai puțin a Sfântului Munte. Aceștia nu au binecuvântarea de a susține conferințe, au plecat din mănăstire la propria inițiativă motivând medical decizia.

Sava „lavriotul” (grec) este un monah scos din Consiliul de conducere al Marii Lavre și din obște, aflându-se în perioadă de penitență la un schit din insula Creta. Nici acest monah nu are vreun mandat de reprezentare a punctelor de vedere ale Sfântului Munte sau al Marii Lavre, deciziile și comunicatele Sfintei Chinotite fiind singurul mod prin care Sfântul Munte își exprimă pozițiile oficiale.

Monahul Flavian (român de origine) nu face parte din obștea mănăstirii Xiropotamu, așa cum se pretinde, ci locuiește de sine într-o chilie de pe teritoriul acesteia. La fel, acesta nu are nicio binecuvântare.

Sinodul al șaselea Ecumenic interzice episcopului să propovăduiască în altă eparhie fără binecuvântare (Can. 20 Sin. VI Ec.). Dacă nici episcopii nu pot propovădui în eparhii străine, cu atât mai mult se aplică această prevedere clericilor și monahilor care nimic nu au voie să facă fără învoirea episcopului (Can. 39 Ap.).

Acești monahi nu au nicio binecuvântare din partea vreunui episcop din Biserica Ortodoxă Română și nici din partea mănăstirilor pe care pretind că le reprezintă.

Acest fapt negativ se adaugă la îndemnurile lor la schismă prin nepomenirea ierarhilor şi arată că monahii nu sunt «mărturisitori», ci neascultători şi dezbinători”

 Din comunicatul de presă al Patriarhiei Române reiese foarte clar că cei patru „monahi mărturisitori” aghioriți au venit în nume propriu, să producă dezbinare în rândul credincioșilor, fără binecuvântarea strețului mănăstirii din care fac, sau pretind că fac parte, fără binecuvântarea Sfintei Chinotite a Sfântului Munte, singura care are abilitatea de a exprima o poziție oficială, și fără binecuvântarea Chiriarhului locului.

 În legătură cu Sinodul din Creta dorim să facem cunoscută părerea unui ierarh grec, Hierotheos Vlachos, prezent la Sinod, despre delegația Patriarhiei Române: „cea mai pregătită dintre delegațiile prezente la Sinodul din Creta a fost delegația Patriarhiei Române în frunte cu Patriarhul Daniel”.

Vă îndemnăm să luăm aminte la ultimele cuvinte  rostite de Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, în ultimele lui clipe de viață: „Fiți pe pace, aveți-vă bine, nu vă sfădiți!”  Cât de actuale sunt cuvintele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna! Să fim făcători de pace și să ne rugăm pentru pacea lumii, pentru împărtășirea dragostei și pentru înțelegerea dintre frați, ca într-un glas să mărturisim  cu toții Treimea cea de o Ființă și nedespărțită!

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Sibiului