Concert de colinde: „De Crăciun pe Valea Hârtibaciului”

416

În ziua de Duminică, 09 decembrie 2018, Orașul Agnita, județul Sibiu, a fost gazdă a celei de a doua ediții a Concursului de colinde „De Crăciun pe Valea Hârtibaciului”. Acesta a fost organizat de Protopopiatul Agnita, în colaborare cu „Asociația Valea Hârtibaciului” și Casa de Cultură a orașului. După introducerea făcută de pr. Protopop Mihai Naicu a început spectacolul de Colinde. La concurs au participat opt grupuri din satele hârtibăcene. Toate grupurile s-au prezentat pe scena Casei de Cultură „Ilarion Cocişiu” Agnita, interperetând colinde specifice satelor reprezentate. Publicul din sală a savurat cu bucurie spectacolul, care anul acesta a punctat prin ceea ce și-a propus ca obiectiv, Centenarul, sau moștenirea României Mari, lăsată din generație în generație de moșii și strămoșii Țării. De aceea, în sală, au fost lacrimi de bucurie la auzul unor colinde vechi, dar nu învechite, ci redescoperite. Faptul în sine, determină, totodată și trecerea în revistă a celor opt grupuri sau cete de colindători. Spre deosebire de anul trecut, numărul acestora a crescut. Colindătorii, au reprezentat în concurs, următoarele sate: Coveș, Ghijasa de Sus, Bârghiș, Benești, Fofeldea, Movile, Mihăileni și Chirpăr. De asemenea, deși onorific, în cadrul manifestării spectacolului, a participat și Ceata de colindători din Retiș, care a luat locul I anul trecut în concurs.  Clasificarea, anul acesta a fost hotărâtă de comisia de jurizare, astfel: Ghijasa de Sus (însoțită de pr. paroh Rareș Dușescu și pr. Rusu Mihai)- premiul I, Chirpăr (alături de care a fost pr. Rus Ioan)- premiul II și Coveșul (susținut de familia pr. Iancu Andrei)- premiul III. Premiile au constat ca și în ediția precedentă,  în bani și diplome. Deși s-a dorit o clasificare, care a ținut cont de portul popular, interpretarea colindelor și autenticitatea acestora, toate grupurile s-au dovedit a fi câștigătoare. Asta, datorită simplului fapt, deloc ușor, de-a duce mai departe prin port și cântec, tradiția colindelor transmise prin viu grai și scrise din generație în generație, pentru a nu fi uitate. Felicitările s-au îndreptat către toate cetele  participante  la concurs, care,  în ochii spectatorilor mai ales, fără doar și poate, cu toate au fost premiate.

Corul Protopopiatului Agnita, ca invitat de onoare la Concurs

Ca o completare a bucuriei, alături de alte grupuri corale, pe scenă au urcat și preoții Coralei Protopopiatului Agnita, condus de pr. Toacșe Adrian-Cornel, de la Parohia Mihăileni. Corul protopopiatului a încântat  cu vestea Nașterii Mântuitorului Hristos  pe toți oamenii din sală, care au fost exaltați de bucurie, la auzul interpretării pe voci  a colindelor.  Ropotele de aplauze au demonstrat aprecierea la modul superlativ din partea  publicului, a Corale Protopopiatului Agnita.

Bazar de obiecte, realizat de grupul de cateheză al Parohiei Coveș

Parohia Coveș, prin bazarul de obiecte, a fost din nou prezentă la manifestarea bucuriei tinereții și anul acesta. Oamenii invitați la Concert, au putut vedea și achiziționa lucruri cu motive de Crăciun, confecționate de copii și tineri din parohia Coveș, coordonați de „micuța Anna (3 ani)”,  dna preoteasă Andra și pr. paroh  Andrei  Iancu. De asemenea, cu ajutorul și implicarea unor persoane cu sufletele deschise la astfel de acțiuni (persoane din comitetul bisericii și nu numai), spectatorii, la finalul concertului  s-au putut îndulci cu prăjituri de post. Întreaga sumă, adunată din vânzare produselor, se va folosi pentru acțiuni în timpul anului viitor, destinate copiilor din grupul de cateheză al bisericii Coveș și nu numai, sau pentru ajutorul, care se va oferi unor copii din medii foarte defavorizate, așa cum s-a procedat și în perioada  anului  trecut.

Autor: pr. Andrei Iancu