Concert de pricesne și cântece patriotice la Părău, județul Brașov

1689

Sărbătoarea Sfântului Gheorghe a fost o zi de mare praznic în Parohia Părău, Protopopiatul Făgăraș I, județul Brașov.  A fost ziua în care credincioșii din comună s-au adunat cu mic cu mare la biserica din sat pentru a-și sărbători ocrotitorul.  Biserica din Părău a fost construită în perioada 1876-1883 și încă de la început a fost așezată sub purtarea de grijă a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.  Ea a fost pictată în perioada 2008-2010 și sfințită de  Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în data de 25 septembrie 2011.

Și anul acesta, ca în fiecare an, credincioșii din parohie au venit încă de dimineață în biserica satului,  înveșmântați în frumosul port popular, pentru a-l cinsti pe Marele Mucenic.  Sărbătoarea ocrotitorului spiritual al părăienilor a coincis cu Duminica Tomii.  Programul de slujire liturgică a fost unul bogat.  După ce în ajunul zilei de 23 aprilie a fost săvârșită vecernia unită cu litia, în zorii zilei, credincioșii au participat la Utrenie și la Sfânta Liturghie.

După Sfânta Liturghie, la ora 11,00, Cenaclul „Lumină Lină” din Sibiu a susținut un extraordinar concert de pricesne și cântece patriotice.  Coordonați de părintele Cătălin Dumitrean din Sibiu și avându-l invitat special pe părintele Doru Gheaja din Alba-Iulia, membrii Cenaclului au susținut un concert de excepție care a ridicat întreaga asistență în picioare. Emoția,  lacrimile aplauzele,  bucuria, patriotismul, arta, pacea, lumina, căldura, sensibilitatea au fost stări pe care publicul le-a trăit cu toată intensitatea, iar toate aceste trăiri au fost acordate cu adjective la superlativ. Biserica din Părău a vibrat de emoție sfântă.  Cuvintele intonate de membrii Cenaclului au dat muzicii înțeles, iar muzica a dat cuvintelor profunzime.  Sentimentul religios și patriotic a fost întărit. După cum spune Sfântul Ioan Gură de Aur, „muzica reușește să înalțe sufletul, să-l înaripeze, să-l ridice de pe pământ, să-l desfacă de legăturile lutului”. Muzica este „leacul minții” și „vinul care umple cupa tăcerii”.

Pentru copii și tineri, manifestarea cultural-patriotică a fost o adevărată lecție de spiritualitate, de istorie și patriotism. Concertul s-a încadrat foarte bine în contexul anului 2017, an declarat de Sfântul Sinod ca an comemorativ al apărătorilor Ortodoxiei în perioada comunistă.  Toți cei prezenți au realizat că pricesnele au puterea să-l determine pe creștin să făptuiască acte de caritate, iar cântecele patriotice să-l îndemne pe cel care-și iubește țara la săvârșirea actelor de eroism. Înaintașii nostril întotdeauna plecau la luptă cu cântec. De ziua Sfântului Gheorghe, la Părău, copiii, părinții, moșii și strămoșii au fost împreună.

Sărbătoarea a fost una magnifică. Credincioșii au avut ocazia să se închine la icoana Maicii Domnului numită „Îndrumătoarea” dar și la părticele din moaștele sfinților Ioan Iacob Românul, Ioan Rusul, Efrem cel Nou, Luca al Crimeii, Ioan Maximovici”.

Autor: pr. Laurențiu Urian