Concursul de colinde „De Crăciun pe Valea Hârtibaciului”

405

Duminică, 15 decembrie 2019, în contextul anului omagial, dedicat satului românesc, la Casa de Cultură  „Ilarion Cocișiu” din Agnita  a avut loc cea de-a treia ediție a Concursului de Colinde „De Crăciun pe Valea Hârtibaciului”. Evenimentul a fost organizat de Protopopiatul Agnita, în parteneriat cu Asociația „Valea Hârtibaciului” și Casa de Cultură a orașului. Obiceiul străbun de colindat, care amintește astăzi de vremurile de odinioară, când oamenii se organizau în cete, mergând să colinde pe la casele creștinilor vestea nașterii lui Hristos, a avut un impact deosebit și anul acesta în rândul tuturor persoanelor care au luat parte la minunatul concert. După deschiderea  făcută de părintele  protopop Mihai Naicu,  au concertat grupuri de colindători din Agnita, Bârghiș, Benești, Coveș, Ghijasa de Sus și Chirpăr. Penultimii, conduși de părintele Rareș Dușescu și părintele Mihai Rusu, câștigătorii locului I, la ediția de anul trecut, au luat parte la concert anul acesta ca invitați de onoare.

 La finalul interpretărilor din partea fiecărei cete, pe scena Casei de Cultură, în urma jurizării,  s-au dat următoarele premii: grupului din Benești, condus de părintele Mihai Todirenchi, i s-a acordat mențiune specială, celui din Bârghiș, condus de părintele Horia Stanciu, i s-a oferit premiul III, cetei din Coveș, condusă de părintele Andrei Iancu, premiul II, iar ceata de colindători din Chirpăr,  condusă de părintele  Ioan Rus și domnul Chirion Stănuleț a fost desemnată câștigătoare a locului I. Toate cetele participante au fost premiate, oferindu-i-se fiecăreia în parte premii, care au constat în diplome, icoane și bani.

Un moment deosebit l-a reprezentat, de asemenea, urcarea pe scenă a coralei Protopopiatului Agnita, condusă de părintele Adrian Toacșe, preot paroh la Mihăileni, care a interpretat un vast repertoriu de colinde în fața spectatorilor. Aplauzele publicului au arătat bucuria prilejuită de colindele cântate de corala protopiatului, care a încheiat spectacolul de colinde.

 La ieșire, oamenii au avut posibilitatea să achiziționeze produse de bazar, confecționate sau făcute de copiii Parohiei Coveș, sub îndrumare tinerilor voluntari ai bisericii. Banii adunați din vânzarea obiectelor sau prăjiturilor de post vor fi alocați unor acțiuni pentru copii și tineri din parohie, anul viitor.

Autor: pr. Andrei Iancu