Conferință duhovnicească la Mediaș

945

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a conferențiat în duminica a 3-a din Postul Mare la Mediaș. Conferința susținută de ierarh a avut loc în Catedrala „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din municipiu și a fost intitulată „Pelerini cu Hristos spre Înviere. Purtarea Crucii-urmarea lui Hristos pe calea mântuirii”.

În cadrul conferinței duhovnicești  au fost prezentate cele două volume ale lucrării „Din exilul păcatului la Masa Împărăției” elaborate de IPS Mitropolit Laurențiu, în care sunt expuse predici la Duminicile Triodului.

La conferința duhovnicească de la Mediaș au participat consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, protopopul de Mediaș, Ovidiu Găban, primarul Mediașului, Gheorghe Roman, numeroși preoți și credincioși.

În debutul serii duhovnicești, pr. Emanuel Tăvală a prezentat cele două volume ale Părintelui Mitropolit.

„Părintele Mitropolit nu ne spune doar câte ceva pentru fiecare duminică a Triodului. După modelul părintelui Dumitru Stăniloae, care urma o idee și storcea tot ce se putea din ideea respectivă, trăgând la sfârșit o serie de concluzii sau o concluzie generală, așa am putea spune și despre cele două volume cu predici ale Părintelui Mitropolit. Ele nu sunt doar pentru preoți, deși reacțiile sunt foarte bune, pentru că după ce o viață a predat Teologie Liturgică studenților, Părintele Mitropolit a văzut și lucruri care nouă ar putea să ne scape în momentul în care ne pregătim pentru o cateheză sau o predică. La fiecare duminică, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit ne atrage atenția asupra a patru aspecte, patru teme și subteme la fiecare duminică, asupra cărora se poposește și sunt analizate în detaliu”, a spus pr. Emanuel Tăvală.

Școala Bisericii

IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit apoi despre urcușul duhovnicesc la care ne cheamă Biserica în perioada Triodului și a prezentat popasurile din fiecare duminică, referindu-se în mod special la înțelepciunea Bisericii de a așeza aceste duminici într-o ordine pastoral-pedagogică.

„Părintele Alexander Schmemann a văzut că Biserica este întâi de toate un loc la rugăciunii, al întâlnirii noastre cu Dumnezeu, un loc sfânt și sfințitor, un loc unde săvârșim Sfânta Liturghie și Sfintele Taine și ne împărtășim cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Dar în acest loc și în acest context liturgic noi suntem ca într-o școală în care primim nu doar învățături, așa cum familia este o școală. Ce-au urmărit Sfinții Părinți când au alcătuit calendarul bisericesc cu sărbătorile noastre? Calendarul bisericesc este mult mai bogat decât cel civil, are o logică a lui în formare, o înțelepciune dumnezeiască experimentată de Sfinții Părinți. În centrul lui este cea mai mare sărbătoare, Învierea Domnului. Ciclul pascal este unul special, a dat influență la toată perioada post și prepascală. Deci Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare pe care o prăznuim tot timpul anului, pentru că fiecare duminică este o zi de Paști”, a subliniat ierarhul.

La final, părintele protopop Ovidiu Găban i-a mulțumit ierarhului pentru cuvintele înălțătoare și binecuvântarea adusă peste preoții și credincioșii participanți.

„Ne-ați introdus în școala lui Hristos pentru că sunteți arhiereu și dascăl, ne-ați perindat prin atâtea multe tematici și materii duhovnicești de care ar trebui să fim părtași în această perioadă de timp și nu numai, în fiecare zi, și pentru aceasta vă mulțumim”, a spus părintele Ovidiu Găban.

Participanții au avut posibilitatea să achiziționeze cele două volume ale lucrării amintite și să primească autografe de la IPS Mitropolit Laurențiu.