Conferință la Biserica „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului

1134

A doua conferință preoțească de primăvară din Arhiepiscopia Sibiului a avut loc joi, 7 iulie, la Biserica „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului. La ședința prezidată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului au participat preoții din trei protopopiate.

Au fost prezenți preoții din Protopopiatul Brașov, Protopopiatul Bran-Zărnești și Protopopiatul Săcele, împreună cu protopopii Dănuț-Gheorghe Benga, Gheorghe Colțea și Sorin Șerban. Preoții au avut posibilitatea să asculte prezentările a doi invitați, pr. prof. dr. Viorel Ioniță (consilier patriarhal onorific) și cercetătorul științific III dr. Mircea Abrudan de la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, filiala Cluj-Napoca.

Încă de la începutul conferinței, protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga a prezentat pe larg manifestările religioase, culturale și patriotice organizate la Brașov în această perioadă de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri. A urmat apoi un moment festiv. IPS Mitropolit Laurențiu i-a oferit dr. Mircea Abrudan distincția „Crucea șaguniană pentru laici”, un semn de prețuire pentru activitatea sa de cercetare prin care a pus în valoare personalitatea Sfântului Mitropolit Andrei Șaguna.

„Domnul Mircea Abrudan a făcut mult pentru cunoașterea personalității Sfântului Andrei Șaguna. Teza sa de doctorat a fost premiată de Academia Română, iar prezentările sale despre contribuția Bisericii la realizarea unității de neam sunt de o mare valoare academică”, a spus ierarhul.

Toți participanții au ascultat apoi prelegerea dr. Mircea Abrudan intitulată „Contribuția Bisericii la promovarea conștiinței naționale a poporului român și la făurirea statului unitar modern”.

Temelia unității de neam

Pr. prof. dr. Viorel Ioniță a vorbit preoților prezenți la conferință despre contribuția Bisericii Ortodoxe la unitatea de credință a românilor, ca temelie a unității de neam.

„Unitatea de credință în tradiția ortodoxă, se păstrează și se manifestă la nivelul credinciosului în special prin slujbele divine. Cultul ortodox este deținător și continuator al credinței, pentru că în slujbele care au fost compuse, scrise în perioada patristică, identificăm așezarea în scris a Sfintei Tradiții. Unitatea de credință este identică la toate popoarele ortodoxe, la toate Bisericile Ortodoxe locale indiferent de contextul cultural în care trăiesc. Unitatea de credință este îndrumată și dirijată de normativele dogmatice și canonice ale Bisericii Ortodoxe stabilite în special în perioada patristică la Sinoadele Ecumenice și în operele Sfinților Părinți”, a subliniat pr. Viorel Ioniță.

În partea finală a întâlnirii preoții prezenți au avut posibilitatea să adreseze întrebări invitaților și să prezinte alte informații legate de rolul preoților din Ardeal în realizarea Marii Uniri de la 1918.