Conferință la Sibiu despre religia în România comunistă

450

Centrul de Cercetare Ecumenică din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu a găzduit joi, 7 martie, conferința „Banishing Faith. Religion, Politics and Religious Practice in Communist Romania”, susținută de Manuela Marin. Conferința a prezentat situația Bisericilor în perioada regimului comunist.

Prelegerea susținută de Manuela Marin a făcut parte din evenimentele din cadrul Semestrului Ecumenic din acest an organizat la Centrul de Cercetare Ecumenică din Sibiu, unde studenți din Austria, Germania și Elveția vor studia timp de patru luni și vor afla mai multe despre Biserica Ortodoxă prin intermediul cursurilor, seminariilor și manifestărilor academice și spirituale. Cea de-a cincea ediție a Semestrului Ecumenic de la Sibiu oferă posibilitatea studenților străini și a celor din Sibiu de a construi un dialog rodnic și de a relaționa inter-confesional pentru ca unitatea creștină să fie cât mai vizibilă și lucrătoare în lumea de astăzi. Nu lipsesc din program excursiile la mănăstiri ortodoxe și la alte obiective de patrimoniu istoric și spiritual din Transilvania, pentru ca „participanții să aibă ocazia extraordinară de a studia alături de persoane de alte confesiuni, despre aceste confesiuni diferite și de a face împreună multe lucruri frumoase”, după cum a spus pr. Alexandru Ioniță, responsabilul pentru Semestrul Ecumenic.

La conferința despre religie și putere politică în România comunistă au fost prezenți reprezentanții Centrului de Cercetare Ecumenică din Sibiu, studenți și bursieri, teologi și cadre didactice, toți interesați să afle mai multe despre suferințele Bisericilor creștine din România în perioada 1948-1989, când regimul ateist care a condus țara a avut o politică de diminuare a fenomenului religios în manifestările sale publice.

Rezistența anticomunistă

Manuela Marin a evidențiat în cadrul conferinței schimbările survenite în viața Bisericilor din România odată cu instaurarea regimului comunist, politicile demarate de conducătorii României din această perioadă în legătură cu manifestările religioase din țară, relațiile dintre Biserici, credincioși și statul comunist, rezistența anticomunistă venită din partea anumitor clerici și credincioși, represiunea comunistă și colaborarea cu Securitatea.

„Nu putem vorbi despre religie în perioada comunistă fără să amintim de propaganda pe care regimul a avut-o pentru a înlătura religia din viața oamenilor. Această propagandă a fost numită de ei «educația materialist-științifică». Prin intermediul acesteia, comuniștii au încercat să le spună oamenilor, copiilor, că tot ce există în această lume are o explicație științifică și nu există ceva care să aibă origini supranaturale. Începând cu anii 60 au început să creadă că această educație materialistă, ateistă, a eșuat pentru că nu se adresa sentimentelor, vieții interioare și problemelor oamenilor. Au crezut că religia este o soluție pentru problemele acestea ale oamenilor și că are ceva de oferit oamenilor pentru sufletele lor și pentru fericirea lor interioară. Au încercat și nu cred că au găsit vreo soluție să înlocuiască religia cu ceva alternativ, cu un set de valori care să țină locul religiei în viețile oamenilor. Religia trebuia să se manifeste, în viziunea lor, doar în interiorul pereților bisericilor”, a subliniat Manuela Marin.

Prezentarea a conținut și două studii de caz prin care s-au exemplificat cele prezentate. Este vorba despre situația Bisericii Greco-Catolice din România, desființată la 1948, fiind evocată personalitatea episcopului Iuliu Hossu și atitudinea sa de rezistență care i-a adus ani grei de temniță și prigoană, precum și stituația Bisericii Catolice din România, căreia i s-a interzis să funcționeze sub autoritatea Vaticanului, statul preluând prerogativele papale.

La finalul conferinței, cei prezenți au avut posibilitatea să adreseze întrebări legate de tema conferinței și să aducă anumite comentarii pe marginea celor prezentate.