Conferința „O mărturie americană despre libertatea de conștiință”, la Sibiu

2564

Coaliția pentru Familie și platforma civică „Ȋmpreună” au organizat sâmbătă, 7 octombrie, în Sala Festivă a Bibliotecii Județene „ASTRA” din Sibiu, conferinƫa „O mărturie americană despre libertatea de conștiință”. Conferința i-a avut ca invitați pe Kim Davis şi Harry Miheț din Statele Unite ale Americii.

Alături de cei doi oaspeți din Statele Unite ale Americii s-au aflat pr. prof. univ. dr. Constantin Necula, președintele comitetului de inițiativă cetățenească, Mihai Gheorghiu, precum și alți invitați. Înainte de conferință, delegația a fost primită la Catedrala mitropolitană de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care le-a prezentat un scurt istoric al locașului de cult, le-a vorbit despre Ortodoxia transilvăneană, teologia liturgică și simbolistica arhitecturii și picturii răsăritene. Oaspeții au vizitat și reședința mitropolitană, unde au aflat mai multe despre Mitropolia Ardealului și istoria românilor din Transilvania.

La conferința de la Biblioteca „ASTRA” au participat numeroși sibieni care au avut posibilitatea să asculte mărturiile celor doi oaspeți din Statele Unite ale Americii referitoare la diferite cazuri de încălcare a libertății religioase și la importanța unei legislații care să apere familia.

În debutul conferinței, pr. Constantin Necula a vorbit despre nevoia de a proteja familia, așa cum au făcut-o înaintea noastră generațiile de creștini.

„Durerea cea mai mare pe care o încerc ca preot, ca tată și ca profesor este atacul la familie. S-a inventat binomul «familie tradițională» pentru ca să se coboare, chipurile, familia înapoi în Evul Mediu, desi poporul român a existat cu mult înainte de Evul Mediu. Sunt atinși o parte din prietenii mei intelectuali marcanți, scriitori, poeți, profesori, ei înșiși căsătoriți și cu copii. Este o prostie să vorbești împotriva propriei tale vieți”, a spus părintele Necula.

Libertatea religioasă

În prelegerea sa, Harry Miheț, a prezentat câteva cazuri de persoane din Statele Unite ale Americii care au mărturisit credința în Dumnezeu și au avut de suferit din partea cetățenilor și a instituțiilor statale. Harry Miheț deține funcții de conducere în „Liberty Counsel”, o organizație internațională nonprofit de litigii, educație și politici dedicată promovării libertății religioase, sanctității vieții și familiei. Mai apoi, Harry Miheț a prezentat cazul celui de-al doilea oaspete al sibienilor, Kim Davis, funcționar în Rowan County, care a fost obligată să încheie căsătorii între persoane de același sex, deși acest lucru era în contradicție cu propriile convingeri religioase, iar refuzul a dus la încarcerarea ei.

„Dumnezeu știe că a fost foarte multă dezordine în viața mea. Căsătoria pentru mine atunci când eram în lume și nu-L cunoașteam pe Dumnezeu însemna să fiu eu fericită și dacă nu eram fericită, trebuia să plec din acea căsătorie. Dar astăzi sunt în fața dumneavoastră ca o persoană schimbată și pot vedea căsătoria printr-o nouă perspectivă. Ca și creștin cred că toți creștinii stau în spațiul dintre lumea de azi și promisiunea eternității. Trebuie să proclamăm Cuvântul lui Dumnezeu cu îndrăzneală și trebuie să așteptăm urmările acesteia. În 2015 a trebuit să iau o asemenea poziție pentru căsătoria naturală”, a mărturisit Kim Davis.

În cadrul întâlnirii a vorbit și președintele Mihai Gheorghiu, care a prezentat greutățile întâmpinate de Coaliția pentru Familie în demersul de a convinge autoritățile statale de a organiza referendumul pentru modificarea Constituției și a redefini căsătoria ca uniunea dintre un bărbat și o femeie.