Conferință preoțească de toamnă la Sibiu

810

Preoții din Protopopiatele Sibiu, Mediaș, Agnita, Avrig și Săliște au participat luni, 13 noiembrie, la conferința preoțească de toamnă intitulată „Martiri și mărturisitori ai Rugului aprins” și prezidată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Conferința de toamnă pentru preoții din județul Sibiu a avut loc în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu. Alături de IPS Mitropolit Laurențiu s-au aflat în prezidiu Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, decanul Facultății de Teologie din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, vicarul eparhial, pr. Ilarie Benchea și consilierul cultural eparhial, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală. De asemenea, invitatul de seamă al organizatorilor a fost arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr., care a susținut o prelegere intitulată „Mișcarea isihastă «Rugul aprins»” și a vorbit preoților despre martiriul preoților în timpul regimului comunist ateu.

„Bucureștiul a fost un centru, el trebuia să fie prin excelență un centru al mișcării, pentru că acolo erau autoritățile, acolo era presiunea cea mai mare și acolo s-au solidarizat monahii de la Mănăstirea Antim, cei care au patronat duhovnicește această întâlnire dintre intelectuali și teologi. Mănăstirea Antim era populată la acea vreme mai cu seamă cu monahi din Basarabia și acolo, în timpul războiului și imediat după război, monahii făceau privegheri la miezul nopții și își încheiau rugăciunea cu o candelă aprinsă și un paraclis al Maicii Domnului pentru a da credincioșilor conștiința că avem ocrotire și avem model, că noi creștinii rezistăm sub semnul Crucii, dar cu mărturia de rugăciune a Maicii Domnului. Simbolic vorbind a fost o lucrare a Duhului Sfânt, pentru că roșului steagului comunist, cu seceră și ciocan, i s-a opus roșul candelei Maicii Domnului, Rugul aprins, Maica Domnului văzută ca model de rugăciune, cea care prin rugăciune cheamă pe Dumnezeu să se lucreze în ea taina Întrupării”, a subliniat arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr.

Mărturii despre vremurile grele

Programul conferinței a cuprins și o prelegere a IPS Mitropolit Laurențiu, intitulată „Mărturisitori din temnițele comuniste în memoria noastră” și care a adus în actualitate memoria unor preoți care au suferit în timpul prigoanei comuniste.

„Avem destule mărturii despre acele vremuri și pornind de la această facultate îmi aduc aminte că am fost de multe ori în această aulă, în această sală și în curte nu așa cum stăm noi cu toții astăzi fără nici o grijă, ci cu o spaimă mare, cu o autocenzură în tot ceea ce făceai. Orice cuvânt rostit trebuia scris, ca să ai dovadă, orice studiu trecea prin cenzură care de multe ori le refuza total sau cerea corecturi. Te uitai să vezi când apare «îngerul păzitor», când te întreba ce mai faci, iar la cursuri te uitai să vezi cine scrie și când spui o glumă”, a spus ierarhul.

Întâlnirea preoților la Sibiu a fost și un bun prilej pentru a-l felicita pe IPS Mitropolit Laurențiu în ziua în care s-au împlinit 12 ani de la întronizarea sa pe scaunul de Arhipăstor al clerului și credincioșilor din Ardeal.

Conferința s-a încheiat cu mai multe mărturii ale celor prezenți legate de suferințele unor preoți din Sibiu și nu numai în timpul comunismului.