Conferință preoțească în Gura Râului, județul Sibiu

974

Satul Gura Râului din Mărginimea Sibiului a găzduit joi, 23 mai, conferința preoțească de primăvară a clericilor din Protopopiatul Săliște și Protopopiatul Avrig. Conferința preoțească a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

A treia conferință preoțească de primăvară din Arhiepiscopia Sibiului a avut tema „Învățători, preoți și primari harnici, devotați satului românesc din Mărginimea Sibiului”. În prezidiu s-au aflat, alături de IPS Mitropolit Laurențiu, consilierul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Cipriam Cândea, consilierul cultural eparhial, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, protopopul de Săliște, Petru-Toader Damian și protopopul de Avrig, Vasile Gafton.

Preoții prezenți au avut posibilitatea să asculte cuvântul de binecuvântare al IPS Mitropolit Laurențiu care a evidențiat unicitatea vieții satului românesc dată, în primul rând, de oamenii mari care s-au născut și au trudit în aceste comunități.

„Seriozitatea, comuniunea, responsabilitatea, moralitatea și simplitatea vieții erau păstrate cu sfințenie la sat. (…) Cetele de feciori trebuiau să fie învățați să trăiască în comuniune și dacă unul pleca de dorul mamei sau al tatălui, ceilalți mergeau după el și îl aduceau înapoi bătând toba. În multe localități mai există încă vecinătatea și ne amintim cum se ajutau oamenii între ei la diferite ocazii triste sau fericite”, a subliniat ierarhul.

Satul românesc în muzeu

La conferința preoțească a fost invitat Lucian Robu de la Muzeul „ASTRA” din Sibiu care le-a vorbit preoților despre patrimoniul cultural și spiritual de o valoare inestimabilă a satului românesc. Preoții au urmărit și un film realizat de muzeul sibian în care sunt evidențiate tradițiile, obiceiurile și specificul comunităților rurale despre care Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului vorbește atât de frumos prin exponatele sale.

„În spatele a ceea ce se vede, decenii la rândul au existat oameni, muzeografi, cercetători care au trudit, care s-au sacrificat și nu este puțin lucru, pentru ca noi astăzi să avem și să ducem mai departe tot ce înseamnă ființa neamului românesc. S-a scris enorm despre satul românesc, despre țăranul român, au fost câteva luări de poziției și câteva tratate care reprezintă chintesența civilizației tradiționale din spațiul românesc și de la care pleacă, deopotrivă, și rânduiala muzeografică”, a subliniat Lucian Robu.

În ultima parte a conferinței au fost prezentate mai multe referate legate de tema întâlnirii, preoții evocând preoți, învățători și primari de seamă din satele județului Sibiu.