Conferință preoțească la Brașov

757

Ultima conferință preoțească din acest an din Arhiepiscopia Sibiului a avut loc marți, 14 noiembrie, la Biserica „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului și a reunit preoții din parohiile județului Brașov, arondate Protopopiatelor Brașov, Bran-Zărnești și Săcele.

Conferința a făcut parte din evenimentele Anului comemorativ Iustinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul regimului comunist, iar tema abordată a fost „Poezia închisorilor, o altfel de rugăciune”

Întâlnirea a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului,  iar preoții prezenți au adus și ei mărturii despre unii preoți care au fost închiși în temnițele comuniste.

„În deschiderea conferinței am elogiat personalitatea Patriarhului Iustininan comemorînd anul acesta 40 de ani de la mutarea sa la cele veșnice, o personalitate deosebită a Bisericii Ortodoxe Române care a păstorit destinele ei într-o perioadă deosebit de grea, subliniind printre altele că a fost omul providențial al Bisericii. Patriarhul Iustinian a avut capacitatea de a salva Biserica Ortodoxă Română într-o perioadă deosebit de dificilă în perioada în care statul totalitarist prigonea Biserica”, ne-a spus protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga.

„O suflare a Duhului deosebită”

La această întâlnire a preoților din județul Brașov invitatul special a fost doamna Lidia Popița Stoicescu, care a vorbit despre martiriul preoților în timpul regimului comunist și despre modul în care poezia a fost un mijloc de supraviețuire în temnițe.

„Să vorbești despre poezia carcerală te cuprinde o emoție cu totul deosebită numai dacă știi, ai citit și te-ai informat despre dublura acestui fenomen extraordinar care a fost cumplita suferință. Poezia se naște în general într-o stare de grație, o stare de lumină interioară, chiar dacă apare o poezie cu accente mai dramatice, dar este o suflare a Duhului deosebită. Or dacă acești oameni, în condițiile de atunci și de acolo, condiții inimaginabile pe care mi-a fost frică să le citez și să le povestesc, nu puteam să cred citind că românul poate să se comporta așa față de român, că acest popor a putut decădea prin unii din fii săi în așa măsură. De aceea, evocarea acestei poezii cred că este obligatorie pentru Școală, pentru elevi, pentru studenți și pentru marele public care vă asigur că gustă și se pătrund mai mult decât intelectualii rafinați de adevărul acestei poezii, dar și de frumusețea ei stilistică”, a spus Lidia Popița Stoicescu.

După conferință IPS Mitropolit Laurențiu a vizitat o expoziție de icoane pe sticlă deschisă la muzeul din Șcheii Brașovului, icoane realizate de un grup de credincioase din Parohia Augustin, județul Brașov.