Conferință preoțească la Brașov

1598

Ultima conferință preoțească de primăvară din Arhiepiscopia Sibiului a avut loc joi, 11 mai, la Biserica „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului, adunând preoții din Protopopiatele Brașov, Bran-Zărnești și Săcele. Conferința a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, alături de care s-a aflat protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, protopopul de Bran-Zărnești, Gheorghe Colțea și protopopul de Săcele, Sorin Șerban.

Ca și la celelalte conferințe preoțești din Arhiepiscopia Sibiului, tema întâlnirii a fost „Icoana ca școală a credinței”.

În prelegerea sa IPS Mitropolit Laurențiu le-a prezentat preoților argumentele teologice pentru cinstirea icoanelor, vocația iconarilor de a reprezenta Chipul Mântuitorului Hristos, al Maicii Domnului și chipurile Sfinților conform erminiei și canoanelor Bisericii răsăritene.

„Biserica a avut dintru început deschidere față de reprezentarea imaginii sacre, dar și o mare precauție. Dumnezeu nu poate fi cunoscut în Ființa Lui, ci doar în lucrările Lui. Oricât de mult am încerca să-L prezentăm pe Dumnezeu prin atribute, El este infinit mai mult decât atât. Toate atributele puse la un loc sunt mijloace prin care încercăm să ne apropiem de Dumnezeu, apropiindu-L pe El de noi”, a subliniat ierarhul.

Prezentări și discuții

A urmat prezentarea protopopului de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, care a vorbit despre viața și activitatea pictorilor brașoveni Constantin Lecca și Mișu Popp. Cei doi ai trăit în secolul al XIX-lea și au pictat în 1847 vechiul iconostas al Bisericii „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului, Biserica „Sfânta Treime” din Brașov-Tocile, precum și 10 biserici din Țara Românească.

Conferința a continuat cu prezentarea celor trei referate pregătite de câte un preot din fiecare protopopiat pe tema amintită.

„Tema conferinței preoțești de anul acesta s-a înscris în programul cadru transmis de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe legat de Anul omagial al sfintelor icoane și iconarilor. Referatul părintelui Cristian Groza de la Parohia Brașov-Stupini a abordat tema conferinței din perspectivă dogmatico-liturgică, iar părintele Alexandru Colțea de la Parohia Cheia, Protopopiatul Bran-Zărnești a prezentat un referat cu o abordare patristică. Ultimul referat, cu o abordare catehetică, a fost prezentat de părintele Gheorghe Hașcău de la Parohia Teliu-Vale, Protopopiatul Săcele”, ne-a spus pr. Dănuț-Gheorghe Benga.

La final IPS Mitropolit Laurențiu a vizitat Muzeul „Prima Școală Românească” din Șcheii Brașovului, unde a fost întâmpinat de directorul instituției, pr. prof. dr. Vasile Oltean, care i-a oferit ierarhului în dar o icoană.