Conferință preoțească la Făgăraș

1323

La sediul Protopopiatelor Făgăraș 1 și Făgăraș 2 a avut loc marți, 11 octombrie, a doua conferință preoțească de toamnă din Arhiepiscopia Sibiului. La conferință au participat preoții din cele două protopopiate din Țara Făgărașului și preoții din Protopopiatul Rupea, județul Brașov.

Lucrările au fost prezidate de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, alături de care s-au aflat protopopul de Făgăraș 1, Marius Corlean, protopopul de Făgăraș 2, Ion Tărcuță și protopopul de Rupea, Alexandru Petrica. Tema conferinței a fost „Tiparul în Biserica Ortodoxă Română și activitatea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul”.

Preoții participanți au avut posibilitatea să-l asculte pe directorul Muzeului „Prima școală românească” din Șcheii Brașovului, care le-a vorbit despre activitatea tipografică inegalabilă a diaconului Coresi, care a reușit în secolul al XVI-lea să tipărească la Brașov 39 de cărți. Părintele Vasile Oltean le-a adus preoților și un exemplar din Cazania tipărită de diaconul Coresi, un monument al limbii și culturii române. De asemenea, părintele Oltean i-a oferit în dar IPS Mitropolit Laurențiu o icoană pe sticlă, împreună cu cele mai calde urări în ajunul aniversării zilei de naștere a ierarhului.

Cercetare științifică

Conferința a continuat cu prezentarea celor trei referate pregătite de preotul Alexandru Socaciu de la Parohia Veneția de Jos, preotul Florin Gheorghiu de la Parohia Toarcla și preotul Florin Maredavid de la Parohia Mateiaș.

„Cele trei referate au fost prezentate în mod riguros și cercetate în mod conștiincios de părinții care le-au susținut, fiecare prezentând anumite aspecte legate de viața și activitatea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul. La finalul conferinței am adresat gândurile noastre de sănătate, de păstorire îndelungată și de viață binecuvântată de Dumnezeu Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu, pentru că mâine sărbătorim ziua de naștere a Înaltpreasfinției Sale”, ne-a spus protopopul de Făgăraș 1, Marius Corlean.

Ultima conferință preoțească de toamnă din Arhiepiscopia Sibiului va avea loc miercuri, 12 octombrie, la Sibiu.

Autor: Ștefan Mărculeț