Conferințe duhovnicești la Seminarul Teologic din Brașov

730

La Seminarul Teologic ,,Dumitru Stăniloae” din Brașov a debutat joi, 9 martie, seria de conferințe duhovnicești din perioada Postului Mare. Aceste conferințe au ca scop pregătirea spirituală, duhovnicească și intelectuală a elevilor seminariști.

Tema primei conferinței a fost ,,Poluarea electromagnetică și implicațiile acesteia la nivel de ființă”, invitat fiind pr. lect. univ. dr. ing. Ciprian Nistor de la Universitatea Transilvania din Brașov și slujitor la capela instituției de învățământ superior. Părintele Ciprian Nistor le-a vorbit tinerilor seminariști despre radiația electromagnetică și implicațiile acesteia la nivel de ființă, despre generarea undelor electromagnetice și absorbția acestora la nivel cerebral și despre structura spectrului electromagnetic al materiei.

Un alt capitol dezbătut a adus în discuție fregvențele GSM și efectele lor asupra funcționarii creierului uman, aceasta în contextul folosirii iraționale, mai ales de către tineri, a telefoanelor mobile. Restabilirea legăturii sinergice materie – duh prin taină a fost un alt subiect pus în discutie in conferinței. Dezbaterea s-a încheiat cu întrebări adresate invitatului de către elevii seminariști, care au manifestat un interes deosebit pentru tema tratată, captându-le atenția prin implicațiile practice și profunzimea teologică a abordării.

Comuniune liturgică

Seminariștii  au participat apoi la Sfânta Liturghie a Darurilor Înainte Sfintite săvârșită în capela instituției de învățământ teologic, unde s-au împartășit în număr mare și au dat răspunsurile la strană.

Întâlnirea a fost un prilej de comuniune euharistică și intelectuală, într-o atmosferă de rugăciune și dialog și a fost posibilă prin bunăvoința și implicarea activă a părintelui Ionuț Pop, directorul seminarului brașovean și a părintelui Ciprian Nistor, precum și a altor cadre didactice din cadrul Seminarului Teologic din Brașov.

Astfel de conferințe vor mai avea loc la Seminarul din Brașov în fiecare zi de joi din acest post, zile dedicate unor acțiuni extracurriculare. Vor fi invitați preoți și duhovnici care să le împartășească tinerilor din experiența pastorală și din  invățăturile acumulate în anii de slujire la Sfântul Altar, totul desfășurându-se în jurul Sfintei Euharistii și a pregătirii prin post și spovedanie în vederea întâmpinarii, așa cum se cuvine, a slavitului praznic al Învierii Domnului  nostru Iisus Hristos.

Autor: pr. Bogdan George Brânzea