Copiii din Arhiepiscopia Sibiului aflați în tabăra de la Mamaia au adus cinstire eroilor patriei

7232

 

În ajun de Înălţarea Domnului, tinerii participanţi  la tabăra educativă din stațiunea Mamaia, județul Constanța, organizată de Arhiepiscopia Sibiului,  au pregătit un moment special dedicat eroilor cinstiți la acest praznic. Copiii au pregătit cântece patriotice și au organizat o procesiune pe malul mării cu felinare și lumânări aprinse.

Evenimentul a fost pregătit de-a lungul mai multor zile, sub coordonarea domnului profesor Gheorghe Ghincea. Unii tineri au repetat împreună cântece patriotice, alţii au pregătit felinare pentru momentul aniversar. După cină şi rugăciunea de seară, cei prezenţi au fost introduşi în atmosferă printr-un cuvânt introductiv şi vizionarea unui filmuleţ tematic. Apoi, grupuri de tineri au prezentat în faţa celorlalţi participanţi diferite cântece patriotice care aduc aminte de momentele zbuciumate ale istoriei românilor şi de jertfa pe care este clădită această istorie. “Avem o ţară”, “Treceţi batalioane”, “Transilvanie frumoasă”, “Dac-am plecat, Ardealule”, “Ştefane, Măria Ta” au fost câteva din piesele interpretate cu bucurie.

La finalul prezentării, participanţii au pornit într-o procesiune spre malul mării, purtând mici felinare de hârtie cu lumânări aprinse. Acestea au purtat înscrise cuvinte-simbol pe care cei care le-au confecţionat le-au asociat cu jertfa eroilor: recunoştinţă, demnitate, onoare, bucurie, lumină, vitejie, încredere, sacrificiu, curaj, iubire, ţară. Scopul inscripţionării a fost acela de a transmite aceste valori celor care au purtat felinarele.

 

Cruce de lumini pe malul mării

La malul mării, din felinarele aprinse a fost alcătuită o cruce de lumini, în jurul căreia cei prezenţi s-au rugat pentru sufletele celor care au murit de-a lungul timpului pentru libertatea poporului român. A fost rostită o ectenie de către preoţii taberei, iar seara s-a încheiat cu intonarea imnului “Deşteaptă-te române”.

De praznicul Înălţării, participanţii taberei au mers la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Galeşu – Poarta Albă, ctitorită exact pe locul lagărelor în care au pătimit deţinuţii politic de la Canal în perioada 1949-1955. Cu emoţia transmisă de aceste locuri, tinerii grupului au dat răspunsurile la strană în biserica aşezământului care îşi va sărbători în curând hramul la Duminica Tuturor Sfinţilor Români.

Tabăra de la Mamaia se desfășoară în perioada 4-11 iunie și este oferită gratuit de de familia Elena şi Marius Usturoiu de la Mercur Minerva Family Club din Mamaia  pentru 50 de copii din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului.

Autor: Natalia Corlean