Corala mixtă „Harmonia” a Bisericii „Sfânta Treime”din Cisnădie, la 10 ani de activitate

1200

Pentru toţi iubitorii de muzică-şi nu numai-corul Bisericii „Sfânta Treime” din orașul Cisnădie, județul Sibiu, a susţinut duminică, 27 octombrie 2019, un concert cu un repertoriu alcătuit din lucrări corale ale muzicii sacre şi laice, autohtone şi universale, presărat cu momente de poezie şi teatru. Evenimentul aniversar care a marcat cei 10 ani de activitate corală, a avut şi o latură filantropică, ocazie cu care s-a făcut şi o colectă în vederea strângerii de fonduri pentru ajutorarea bolnavilor de cancer.

Pentru a promova toate genurile artei muzicale, idealurile de pace și prietenie între popoare, în prima zi a lunii octombrie este celebrată Ziua Internațională a Muzicii. Un studiu realizat de prof.dr.Ioan Iamandescu spune că muzica este una din doctoriile inimilor rănite, iar melo-audiția este terapie. Efectele benefice ale ei sunt multiple: stimulează procesul de învățare, crește capacitatea de memorare, calmează durerea și psihicul, scade glicemia, întărește sistemul imunitar etc. De asemenea, muzica religioasă prin participarea la slujbele bisericești are efecte tămăduitoare și înălțătoare asupra sufletului, fiind considerată „poarta raiului” ca o invitație adresată omului, rechemat să trăiască în armonie cu sine, cu lumea și cu Dumnezeu. Într-o lume plină de convulsii, muzica și credinţa îţi dau liniștea de care ai atâta nevoie, iar credința și muzica, seamănă cu o rădăcină pe care cresc tulpinile, florile și fructele faptelor bune. Atunci, nu ne rămîne decât să ne bucurăm de muzică și să-i respectăm pe cei care o fac sau o interpretează!

Îmbrăcată în straie de sărbătoare, Biserica „Sfânta Treime” din Cisnădie, omagiază acest eveniment prin preoții parohi Fănel Scarlat şi Cătălin Crișan, organizatorii unui program coral artistic, presărat de umor cu snoave populare. Nimic nu este mai minunat decât să vezi, adunate la un loc, cântecul, muzica și frumusețea umană. Toate aceste elemente se regăsesc împletite cu armonie la corala Bisericii „Sfânta Treime” din Cisnădie, corul mixt „Harmonia”, care, grației divine, a ajuns în luna octombrie – luna muzicii, la 10 ani de activitate. Născut din plăcerea de a cânta, din iubirea de oameni și armonie, din dorinţa de a transmite nestematele muzicii corale şi ale folclorului românesc, de 10 ani împărtășindu-se cu lumină, trăiesc amintiri minunate, bucurându-i pe cei care le-au ascultat repertoriul și umplându-le sufletul cu frumos. Fiecare dintre membrii „Harmoniei” înţelegând că dacă vrei să vezi departe, trebuie să urci foarte sus. Corul „Harmonia” asta face. De aceea se poate spune că este dincolo de vârstă, dincolo de experienţa de viaţă, de mentalităţi, de griji, de sănătate, toate aceste lucruri dând valoare armoniei. A trăi prin și pentru muzică înseamnă să conștientizezi pasiunea ce arde în tine.

Astfel: Bălăban Zoica, Alexandroiu Zenovia, Grusea Ileana, Voie Aneta, Neagu Dorina, Popa Jeni, Tatu Domnica, Neamțu Rodica, Rotărescu Adela, Grozav Rozalia, Florea Emilia, Scripa Monica, Crișan Emil, Solomon Ioan, Solomon Adriana, Cenușe Ioan, Simina Ioan, Beleț Lenuța și Romcea Marius (mutat la Domnul), au alcătuit o veritabilă familie a muzicii corale divine. Sunetul, vibrația și energia unite printr-o tainică metamorfoză, alcătuiesc muzica corală. Sub bagheta dirijoarei Magdalena Schneider, un apostol al măiestriei cultivării artei corale bisericești, membrii corului sunt strâns uniți  de spiritul ei, prin credință, la bine și greu, ca într-o familie, bazată pe armonie și respect. Muzica fiind o terapie pentru ei, ajutându-i să treacă mai ușor peste dificultățiile vieții, spunea un corist. De-a lungul anilor repertoriul lor variat s-a lărgit de la genul muzicii religioase, cu tematică sacră, la bijuterii muzicale de compozitori autohtoni sau străini, de la cântece patriotice, la cele de inspirație folclorică, elegii și nu numai.

Peste 4000 de ore de repetiții

Aprecierile și mulţumirile publicului, plin de emoții, s-au revărsat peste cor an de an, primăvară, sau vară, toamnă, sau iarnă, în zile de sărbătoare sau de bucurie a sufletului, corul „Harmonia” a fost mereu prezent în biserică, printre credincioși. Cântând pentru bucuria lor și a cerului, cu determinare și sensibilitate, cu emoții de neuitat, cu credinţă și autenticitate, în toţi acești ani, structura lor spirituală s-a sculptat deja pe armătura imponderabilă a portativului. Sufletele li s-au cristalizat într-o oglindă a cântecului. Au scris o poveste frumoasă, despre oameni, muzică, pasiune și dăruire, voință și râvnă sfântă completată filă cu filă, cu fiecare concert sau ieșire muzicală în cei 10 ani de activitate, contopită în peste 4000 de ore de repetiții. De 10 ani, ei sunt recunoscători muzicii. Și muzica le e recunoscătoare. Fiecare în parte își trăiește visul frumos. De 10 ani, la fiecare concert dau ce e mai bun din ei. Comunică plini de viață cu publicul și divinul. Vibrează la auzul aplauzelor. Sunt incredibil de frumoși. Demonstrând de fiecare dată că muzica se face cu sufletul.

După atâţia ani de convieţuire cu Harmonia „am ajuns la convingerea că muzica formează cel mai plăcut fundal al gândurilor, al sentimentelor și trăirilor unui om care, de la naștere, până la călătoria printre stele, are coarda sufletului în armonie cu struna muzicii” mărturisește entuziasmat, dirijoarea corului!. N. Stănescu spune „că acolo unde cuvântul devineneputincios, începe muzica”. O viață dăruită muzicii, cu profundă implicare în actul coral religios, o caracterizează pe d-na Magdalena Schneider.

Colectă pentru bolnavii de cancer

A fost o sărbătoare de suflet, cu oameni de înaltă măreție umană, având ca scop umanitar de întrajutorare a celor ce sunt în grele suferințe bolnavii de cancer din parohie, venind în sprijinul și mângâierea acestora. Când acest gest se asociază cu o semnificație spirituală și emoțională, valoarea lui depășește cu mult efortul (prețul) afișat. La final preoții au adus un cuvânt de mulțumire enoriașilor pentru prezență, dar și membrilor corului pentru implicare, cu urarea de sănatate și mulți ani înainte, dăruind din inimă, fiecărui membru câte un calendar și un trandafir, drept apreciere și recunoștință! La un ceai cald, ca într-o familie, s-au împărtășit impresii, sentimente, bucurii și emoții, dând slavă, laudă și mulțumire lui Dumnezeu pentru toți acești minunați ani! Cu adevărat muzica este „glasul sufletului și rugăciunea îngerilor către Dumnezeu”. Acest eveniment va pătrunde și va rămâne cu siguranță în inima credincioșilor din întreaga comunitate!

Autor: prof. documentarist Maria Popa