Credincioși din Coveș, județul Sibiu, în excursie la Alba Iulia și Mănăstirea Prislop

882

În anul centenar, în data de 15 septembrie, un grup de 56 de persoane din Coveș au participat la excursia de o zi  la Alba Iulia și Mănăstirea Prislop. La aceasta au avut asigurat transport gratuit din partea parohiei un  grup de 30 de persoane care a participat în luna decembrie din anul trecut la Concursul de colinde tradiționale de pe Valea Hârtibaciului, susținut la Casa de Cultură din orașul Agnita, județul Sibiu.

Traseul s-a desfășurat având ca țintă de vizitare obiective importante, precum: Mănăstirea Prislop, Castelul Corvinilor și principalele atracții turistice din orașul Unirii- Alba Iulia. Încărcătura spirituală, dar și istorică a locurilor vizitate au fost adevărate lecții de demnitate pe care participanții la excursie le-au înțeles ca pe o redescoperire a  identității poporului român.

 

Bogăția culturală  de la Alba Iulia

În prima parte a zilei, participanții la excursie au vizitat Muzeul Marii Uniri din Alba Iulia. Aici, călăuziți de explicațiile unui ghid, oamenii s-au putut bucura enorm de mult la auzul poveștii unei țări, pe nume- România. Au fost copleșiți mai ales de nenumăratele obiecte de patrimoniu, fiecare dintre ele alcătuind un puzzle care spune istoria țării noastre. Apogeul călătoriei prin istorie la Muzeu l-a constituit expoziția de documente, fotografii și obiecte referitoare la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918.

Impresionați de reamintirea  istoriei propriei țări, treziți de entuziasmul redescoperirii a ceea ce suntem ca români, în continuare, oamenii, au asistat la mult doritul ceremonial de schimbare a gărzii, în cadrul căruia, oaspeții Cetății Alba Carolina au făcut o incursiune în timp, mai ales datorită vederii uniformelor soldaților, specifice secolului XVIII.

Nu mică a fost, de asemenea, mirarea pentru excursioniști atunci când au auzit că splendida Catedrală a Reîntregirii Neamului a fost construită de înaintașii noștri în doar un an de zile (1921-1922). Totodată, au fost  străpunși de bucuria reamintirii, că aceasta a fost locul în care au fost încoronați Regele Ferdinand si Regina Maria ca suverani ai României Mari.

Tot un obiectiv care s-a vizitat în Cetatea Alba Carolina, cea mai mare cetate în stil Vauban din România, a fost și Catedrala Catolică, extraordinar de impresionantă.

Întâlnirea cu Părintele Arsenie la Mănăstirea Prislop

Cu multă nerăbdare și cu mare bucurie s-a desfășurat și întâlnirea cu părintele numit de români „Sfântul Părinte Arsenie Boca”, părintele plin de compasiune și de milă care-i ajută pe oameni și dincolo de mormânt. Aici, la această mănăstire, toți au simțit odihna pe care o revarsă harul lui Dumnezeu adus în aceste locuri de oameni care au primit cerul și l-au păstrat în sufletele lor, ca să-l dea până la sfârșitul veacurilor celor care sunt istoviți de duhul lumii acesteia. Fiecare dintre participanți, după  întâlnirea cu părintele la mormânt și închinarea la peștera Sfântului Ioan a avut deplina încredințare de la părintele Arsenie că va fi ajutat în purtarea crucii. Totodată, aici, fiecare a simțit că este responsabilizat ca român să păstreze valoarile de familie, de țară și de credință. Bucuria reîntâlnirii tinerilor de toate vârstele cu părintele Arsenie Boca a adus un surplus de energie și de viață în inima și ființa fiecăruia. Toți au simțit dragostea lui Dumnezeu într-un mod deosebit, acesta fiind în mod sigur darul pe care l-a făcut părintele și căruia toți i-au simțit prezența tainică.

La Castelul Corvinilor

Un loc de poveste, despre care atunci când au fost puși în fața faptului de a-l vizita, toți participanții au fost surprinși într-un mod extrem de plăcut la auzirea cuvintelor, care spuneau că este unul dintre cele mai frumoase castele de basm din lume, dar și top 10 în Europa. După un tur al castelului făcut contra timp fiecare dintre cei care l-au vizitat a constatat că locul este incredibil de frumos.

În unanimitate, participanții au ajuns să spună  în cor două cuvinte referitoare la excursie: „mai vrem”. Așa că, într-un viitor apropiat, cu ajutorul lui Dumnezeu și cu respectarea făgăduinței fiecăruia, Parohia Coveș își propune o serie de excursii, care să nu mai dureze doar o zi, ci cel puțin două sau trei zile. La 100 de ani de la Marea Unire de la 1918, prin această vizită la obiectivele enumerate, coveșenii în mod special (chiar dacă printre participanți s-au aflat și persoane din Alțâna, Mureș sau Agnita), au dedus că unitatea în jurul iubirii de țară, de neam și de valori autentice aduce multă bucurie și face ca neamul românesc să dăinuiască peste veacuri.

Autor: pr. Andrei Iancu