Credincioşii din Dumbrăviţa, județul Brașov, pelerini pe meleaguri sibiene

942

Conform unei tradiţii locale, în fiecare an, în cea dintâi zi a lunii mai, membrii corului bisericesc din localitatea Dumbrăviţa, judeţul Braşov, însoţiţi de mulţi alţi credincioşi din sat, pornesc într-un pelerinaj la una dintre mânăstirile  din cuprinsul Arhiepiscopiei Sibiului. În acest an a fost aleasă spre închinare Mânăstirea „Sfântul Prooroc Ilie”, situată în apropierea localităţii  Pelişor, judeţul Sibiu. Aici, pelerinii s-au bucurat de o deosebit de călduroasă primire din partea părintelui stareţ, ieromonahul Mihai Porfirie, şi din partea celorlalţi vieţuitori ai mânăstirii. Sfânta Liturghie a fost oficiată în paraclisul de lemn al mânăstirii, răspunsurile liturgice fiind date de membrii corului bisericesc din Dumbrăviţa. După slujbă, pelerinii au mâncat la trapeza mânăstirii. De la Pelişor, pelerinii au pornit spre localitatea Nou Român, judeţul Sibiu,  unde actualul paroh de la Dumbrăviţa, Liviu – Florin Ivănuşcă, a slujit vreme de mai bine de 12 ani. Aici au fost bine primiţi în biserica parohială cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe de către actualul paroh, preotul Petru Voicu, şi de enoriaşii din sat. Cu acest prilej, corul a cântat câteva dintre pricesnele pascale. A fost vizitat apoi Căminul cultural, unde gazdele au oferit o mică agapă, precum şi muzeul satului, unde au admirat cele mai frumoase obiecte de patrimoniu ce se păstrează în sat.

Pe drumul de întoarcere spre casă, pelerinii au popostit şi în biserica din cartierul făgărăşean Galaţi, unde slujeşte preotul paroh Cornel Ursu. Aici a fost oficiată o slujbă de seară, au fost citite câteva rugăciuni, iar părintele paroh a ţinut un cuvânt de învăţătură. Pentru câteva minute, pelerinii au poposit şi în așezământul social aflat în curtea sfintei bisericii.

La ceas de seară, credincioşii din Dumbrăviţa au revenit acasă,  îmbogăţiţi sufleteşte şi bucuroşi că lumina Sărbătorii Invierii Domnului Hristos s-a revărsat asupra lor şi în cea de-a “patra” zi de prăznuire.