Daruri pentru copii oferite de Biserica „Sfânta Parascheva” din Brașov-Triaj

1019

Cele două parohii arondate Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” și „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei” din Brașov-Triaj au desfășurat în perioada recentă câteva activități social-filantropice și educative pentru mai mulți copii din familii defavorizate și pentru elevii de la unitățile de învățământ din comunitate.

Cei mici sunt de ani buni în atenția bisericii brașovene, prin grija celor doi preoți de aici, Ion Manea și Mihail Sicoe. În apropierea locașului de cult ridicat în acest cartier brașovean, târnosit anul trecut de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, s-a ridicat un așezământ social pentru copii, închinat tot Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea sărmanilor. Aici, cei mici găsesc ajutor din partea preoților și credincioșilor. Pentru că dragostea lor față de copii este foarte mare, membrii celor două comunități parohiale nu s-au oprit aici, darurile lor mergând și mai departe, în alte comunități unde se simte nevoia ca cei mici să fie ocrotiți, să primească ajutor și să fie încurajați să crească în credința străbună și în dragostea față de valorile neamului.

„Copiii vor fi mereu darul lui Dumnezeu, așa cum am fost și noi, iar atunci când venim pe fața acestui pământ venim la fel de goi, așa cum vom și pleca de fapt din această lume. În răstimpul acestei călătorii însă ajungem unii să ne purtăm în «porfiră și în vison», iar alții în ceea ce putem. Cu toții ne aducem totuși aminte că la marile sărbători ale Bisericii ne înnoiau părinții unora hăinuțele și cu aceste hăinuțe noi mergeam la biserică de Paști sau de Crăciun. Astfel și în comunitatea noastră, aflată sub ocrotirea Sfintei Cuvioase Parascheva, cea care «haina cea scumpă cu a cerșetorului, venind de la biserică» a schimbat-o, s-a desfășurat o colectă cu totul specială pentru a îmbrăca 50 de copii, 30 de la Așezământul social al parohiei și 20 din diferite familii mai nevoiașe, dintre care amintim o familie formată din șapte copii din localitatea Hărman, județul Brașov, rămași fără mamă și fără tată, familie ajutată constant de către comunitatea noastră. Colecta s-a desfășurat în sâmbetele Postului Mare din acest an, fiind adunați aproape 25. 000 de lei, iar cei care au contribuit la această acțiune s-au încredințat în cuvintele rugăciunii că îmbrăcând pe cei lipsiți Domnul Dumnezeu îi va îmbrăca «în veșmântul nestricăciunii» pe cei în memoria cărora au făcut acest gest al milostivirii”, ne-a spus preotul Ion Manea.

După colecta organizată în comunitate, la începutul Săptămânii Pătimirilor, copilașii au mers împreună cu cei doi preoți de la biserica brașoveană, Ion Manea și Mihail Sicoe, precum și cu mai mulți tineri voluntari, în cadrul unui centru comercial, unde copiii au avut posibilitatea să-și aleagă ei înșiși hăinuțele și încălțămintea.

„Pentru bucuria coborâtă pe chipurile lor în acele momente nu se găsesc cuvinte. Cei mai mulți dintre ei au venit înfrumusețați cu unele din hainele cumpărate la slujba celei de-a doua Învieri, când au cântat câteva cântări specifice perioadei pascale, în corul pregătit de doamna preoteasă Maria-Rozalia Manea, cea care a avut și inițiativa colectei amintite”, ne-a mai spus părintele Ion Manea.

La praznicul Sfintelor Paști, mai multe familii defavorizate din comunitate au primit pachete consistente cu alimente cumpărate, iar pentru bolnavii de la Secția de la Colonia 1 Mai – Vulcan a Spitalului de Nuropsihiatrie au fost duse pachete cu alimente ca și în anii trecuți.

 Parteneriat cu unitățile de învățământ

O colaborare fructuoasă între biserica din Triaj și unitățile de învățământ din apropiere a dus la realizarea unor activități comune în care au fost implicați elevii, cu scopul de a le oferi posibilitatea să cunoască mai multe despre istoria neamului, credința ortodoxă și valorile patriei. În fie care an, de Ziua Eroilor, elevii sunt implicați în activități educative și religioase prin care aduc cinstire înaintașilor jertfiți pe câmpurile de luptă pentru ca astăzi să ne bucurăm de libertate.

„An de an de la venirea în această parohie, având în vedere relația bună cultivată cu școala de aici, Școala Gimnazială nr. 31 din Brașov, la Ziua Eroilor, mai multe clase de copii au venit  să îi comemorăm pe eroii neamului nostru. În acest sens credincioșii au fost îndrumați să aducă la slujba de pomenire a eroilor nemului nostru daruri ce vor fi apoi împărțite la final copiilor. Și în acest an elevii au venit bucurând comunitatea parohiei noastre nu doar prin prezența lor, ci și prin intonarea de cântece și poezii patriotice sub atenta îndrumare a cadrelor didactice ce i-au pregătit și însoțit”, ne-a mai spus părintele Ion Manea.

Relații de colaborare există și cu elevii și cadrele didactice de la Colegiul „Nicolae Titulescu” din Brașov. Elevii de la acest colegiu, sub îndrumarea cadrelor didactice, au desfășurat mai multe colecte de fructe și legume atât pentru copiii de la Așezământul social-filantropic „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, cât și pentru alte familii defavorizate din cartier.

„Anul acesta, elevii au dorit să ofere câte un pachet cadou pentru fiecare copil de la așezământul nostru, cadouri pe care le-au înmânat personal fiecărui copil, aducându-le astfel o rază de lumină și multă bucurie pe chip”, continuă părintele Manea.

 

Daruri la final de an școlar

Cele două parohii brașovene oferă de câțiva ani premii elevilor merituoși din cartierul Triaj. Pentru al patrulea an consecutiv, cele două parohii au participat la festivitățile legate de încheierea anului școlar la Școala Gimnazială nr. 31 din Brașov, prin cei doi preoți parohi. Pentru răsplătirea celor mai buni elevi din clasele primare și gimnaziale, parohiile din Brașov-Triaj au acordat premii și cadouri în valoare de peste 4000 de lei.

Alături de elevi, la ceremonia de încheiere a anului școlar 2018-2019, au fost dascălii și părinții. Discursul de deschidere a ceremoniei organizate în curtea școlii a fost susținut de doamna profesoară Doina Banu, directorul unității de învățământ, după care părintele Ion Manea a rostit un cuvânt de  învățătură prin care a subliniat că școala românească s-a dezvoltat în „tinda Bisericii”  și de aceea Biserica trebuie să rămână permanent într-o legătură strânsă cu școala. De asemenea el i-a felicitat atât  pe copii cât și pe cadrele didactice și pe părinți pentru efortul depus în acest an școlar și le-a urat vacanță frumoasă.

Elevii au primit diplome și premii atât pentru rezultatele foarte bune la învățătură și purtare, cât și pentru performanțele remarcabile obținute la olimpiadele și concursurile județene și naționale. În plus, parohiile au oferit premii în bani elevilor premianți astfel: premiul I – 150 de lei, premiul al II-lea – 100 de lei și premiul al III-lea – 50 de lei.

„Am cumpărat pentru toți copiii de la școală și grădiniță, ca și în anii trecuți, suc de fructe”, ne-a mai spus părintele Ion Manea.

În perioada vacanței parohiile își vor continua activitățile pentru copii prin activități specifice pe diferite grupe de vârstă, desfășurate  la Așezământul social-filantropic „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, dar și prin finanțarea și organizarea unei tabere cu cei 30 de copii ce primesc o masă caldă și își fac temele aici, în cursul anului școlar.