Daruri și colinde la sărbătoarea Sfântului Nicolae în comunități din Arhiepiscopia Sibiului

513

Comunitatea Bisericii brâncoveneşti „Sfântul Nicolae” din Făgăraş, județul Brașov, a pregătit daruri pentru vârstnicii cu probleme grave de sănătate, aflaţi la Centrul rezidenţial pentru persoane vârstnice din oraş. Mesagerii Sfântului au fost slujitorii bisericii, împreună cu grupul de copii şi tineri de la Atelierul de chitară organizat de protopopiatele ortodoxe din oraş.

„Ne-am gândit ca de ziua Sfântului Nicolae, ocrotitorul bisericii noastre, Sfântul cel darnic şi milostiv, să venim în mijlocul dumneavoastră. Nădăjduim să vă facem o bucurie, în special celor dintre dumneavoastră care, atunci când eraţi în putere, cercetaţi biserica. Iată că acum, aşa cum este firesc, vine Biserica la dumneavoastră”, le-a spus celor prezenţi pr. Marcel Dobrea, paroh al bisericii brâncoveneşti.

După o scurtă slujbă şi împreună rugăciune pentru sănătate şi întărire sufletească, cele două grupe de chitarişti, coordonate de pr. Marius Demeter şi diac. Marcel Dobrea jr., şi-au adus darul de cântec. Colindele interpretate cu emoţia primei ieşiri în public au stârnit lacrimi şi nostalgii. Bătrânii şi-au adus aminte de vremea când erau la casele lor aşteptând Crăciunul în mijlocul familiei şi i-au rugat pe tineri să mai vină pe la ei. La final, toţi vârstnicii au primit câte un mic dar din partea Sfântului Nicolae, pregătit de comunitatea bisericii brâncoveneşti.

Acţiunea face parte din „Zilele Sfântului Nicolae la biserica brâncovenească”, serie de evenimente organizate cu prilejul hramului. (Natalia Corlean)

„Un leu pentru nepotul sau copilulmeu!”

La Praznicul Sfântului Nicolae, credincioșii Parohiei „Buna Vestire” din Municipiul Mediaș,  s-au mobilizat ca de obicei și au hotărât ca din puținul lor să dăruiască un strop de bucurie pentru nepoții sau copiii lor și au strâns o mică sumă de bani cu ajutorul cărora au făcut daruri la peste 50 de preșcolari de la două grădinițe: Grădinița „Bucuria Copiilor”, condusă de doamna director Izabella Peter și Grădinița „Rază de Soare”, condusă de  doamna director Daniel Crișan, cu care parohia se află într-un strâns parteneriat de colaborare de mulți ani de zile spre folosul și bucuria copiilor.

Această acțiune a fost și rodul pelerinajului comun, credincioși și cadre didactice, la Mănăstirea „Sfântul Dimitrie” de la Sighișoara, la praznicul Intrării în Biserică a Maicii domnului când a fost inițiat acest proiect, la care s-au adăugat și tinerii elevi din Grupul „Athos – Buna Vestire”, cu ajutorul cărora a ajuns Moș Nicolae la una dintre grădinițe, o parte dintre ei venind la sfânta biserică. Copilașii îndrumați de doamnele educatoare au colindat și au vestit Nașterea Domnului, trăind cu naturalețea vârstei lor momentele de bucurie și veselie petrecute alături de părinți și bunici și bineînțeles a credincioșilor parohiei. (Pr. Doru Gr. Gâdea)

„De Sfântul Nicolae colindăm cu fapta”

Sub această denumire s-a desfășurat în luna decembrie a acestui an programul filantropic din parohia Săsăuș, comuna Chirpăr, județul Sibiu, organizat de preotul paroh împreună cu credincioșii din această parohie. Scopul principal al acestui program a fost acela de a sensibiliza sufletul credincioșilor față de aproapele și pentru a participa  financiar la o bună finalizare. Cu acest prilej s-a organizat in parohie o colectă pentru credincioșii din parohie aflați în lipsuri și nevoi materiale iar din banii strânși s-au cumpărat alimente, fructe și dulciuri pentru a aduce bucurie, nădejde și lumină în sufletul celor care le vor gusta. Pentru ca această lucrare filantropică să primească mai multă lumină și bucurie, s-au distribuit ajutoarele în ajunul praznicului Sfântului Ierarh Nicolae. Se poate citi pe fața și din ochii beneficiarilor sentimentul de bucurie, de recunoștință și de nădejde. Acești oameni au trăit în această zi câteva clipe în care au simțit dragostea și sprijinul semenilor din satul Săsăuș iar cei care au ajutat s-au întărit duhovnicește. Moș Nicolae s-a dăruit astfel atât credincioșilor care au sprijinit această lucrare cât și celor care au sprimit ajutorul oferit. A doua zi, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae atmosfera din bătrâna biserică din Săsăuș s-a umplut de lumină, bucurie și binecuvântare. Minunatele colinde tradiționale din acest sat au fost cântate de grupul de copii care au participat la orele de cateheză desfășurate în parohie.

Credincioșii din satul Săsăuș au demonstrat și cu alte ocazii că deși  locuiesc într-o comunitate mică (cca. 138 persoane) știu să dăruiască sprijin și căldură atunci când nevoia o cere. Astfel, anul trecut, sub titlul „Dragostea creștină învinge singurătatea” au fost ajutate de Parohia Săsăuș  cu ajutoare alimentare aproximativ 100 de persoane de la Azilul de bătrâni din Marpod, care s-au bucurat apoi de Taina Sfântului Maslu săvârșită de preoții Alexandru  Copăcianu, Marius Munteanu și Moise Rusu.

Mulțumim credincioșilor din satul Săsăuș care au dat dovadă prin lucrarea lor de dragoste creștină în timpul acestui Sfânt Post al Nașterii Domnului și au înțeles că milostenia, lumina, încrederea și nădejdea sunt daruri de la bunul Dumnezeu care trebuie folosite în slujba aproapelui. (pr. Alexandru Copăcianu)