Denia Canonului cel Mare la Catedrala mitropolitană din Sibiu

888

La Catedrala mitropolitană din Sibiu a fost oficiată miercuri, 29 martie, Denia Canonului cel Mare. Slujba religioasă a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi format din cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu și slujitori ai locașului de cult.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul studenților de la facultatea menționată, dirijat de pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre. Credincioșii au participat în număr mare la slujba religioasă și au primit binecuvântare arhierească pentru a se pregăti duhovnicește în această perioadă rămasă până la Săptămâna Patimilor și praznicul Învierii Domnului.

„Săptămâna a cincea din Postul Mare este marcată de Denia Canonului cel Mare și Denia Imnului Acatist. Canonul cel Mare face parte din slujba utreniei de joi și se citește integral, însă în prima săptămână a postului a fost împărțit în patru, pentru a ne obișnui în această perioadă cu smerenia și cu pocăința. În această seară l-am ascultat în deplinătatea lui. Sunt aproape 300 de imnuri, alcătuite la singular: eu plâng păcatele mele, eu cer de la Dumnezeu să-mi dea căință, iar în această plângere a mea mă raportez mereu la modelele desăvârșite pe care nu le-am urmat, și la modelele rele pe care le-am imitat. Canonul conține și cântarea a doua care lipsește din toate canoanele Utreniei noastre. Această cântare este una de umilință, de smerenie și există doar în acest canon”, ne-a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Vineri seara în săptămâna a cincea din Postul Mare se va oficia Denia în cadrul căreia se va citi Acatistul Bunei Vestiri.