Denia celor 12 Evanghelii la Catedrala mitropolitană din Sibiu

722

Mulțimi de credincioși din Sibiu au participat la slujba Deniei celor 12 Evanghelii oficiată la Catedrala mitropolitană de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscoul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Alături de ierarh s-au aflat slujitorii Catedralei mitropolitane și cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane, condusă de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza.

Credincioșii prezenți au avut posibilitatea să asculte toate textele scripturistice prin care se relatează arestarea, procesul și jertfa pe Cruce a Mântuitorului Iisus Hristos.

În cadrul slujbei s-a scos o cruce în mijlocul Catedralei pentru ca cei prezenți să o cinstească și să retrăiască momentele de jertfă și de mântuire a omenirii.

„Denia celor 12 Evanghelii este Utrenia din Vinerea Sfintelor Pătimiri. Este cea mai bogată alcătuirea liturgică din punct de vedere al textelor evanghelice. Toate evenimentele legate de pătimirile Mântuitorului sunt cuprinse într-o ordine anume, așa fel încât cele 12 Evanghelii, însoțite de tropare speciale, să formeze această alcătuire liturgică, slujba Sfintelor Pătimiri”, ne-a spus IPS Mitropolit Laurențiu.