Denia din Joia Mare la Catedrala mitropolitană din Sibiu

819

Slujba Deniei celor 12 Evanghelii a fost săvârșită la Catedrala mitropolitană din Sibiu de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu și slujitori ai locașului de cult.

Credincioșii au participat în număr mare la slujba Deniei în cadrul cărei s-au citit 12 Evanghelii care cuprind toate relatările biblice despre Pătimirile Mântuitorului Iisus Hristos.

Sfânta Cruce a fost scoasă în mijlocul Catedralei mitropolitane pentru a fi cinstită de soborul slujitor și de credincioși.

La final, IPS Mitropolit le-a vorbit credincioșilor despre Denia din Joia Mare și despre Sfintele Pătimiri prin care Domnul Iisus Hristos a săvârșit mântuirea lumii.

„În Joia Mare am săvârșit cea mai amplă rânduială bisericească, Denia celor 12 Evanghelii. Am ascultat întreaga derulare a acestor evenimente tragice din viața Mântuitorului Iisus Hristos, dar pentru noi această slujbă este o mărturie pe care ne-o aduc cei 12 Apostoli, luând toate textele din cele patru Evanghelii. Aceste texte ne arată că realitatea aceasta pe care Mântuitorul a trăit-o a fost săvârșită de sus. Mântuitorul acum se descoperă ucenicilor și nouă ca adevăratul Mântuitor trimis din iubirea Tatălui în lume, ca să ia asupra Sa povara păcatelor noastre, să le răstignească pe Cruce și apoi cu moartea Sa călcând moartea să distrugă încuietorile iadului, scoțând din iad pe protopărinții noștri, Adam și Eva și pe toți drepții Vechiului Testament”, a spus ierarhul.