Doi ierarhi au sfințit Biserica „Sfântul Nicolae” din Cincu, județul Brașov

1187

Duminica a 11-a după Rusalii a fost o zi deosebită pentru comunitatea din Cincu, județul Brașov, unde doi arhierei au sfințit Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitate. Slujba de târnosire a bisericii a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu Înaltpreasfințitul Serafim, Arhiepiscopul Ortodox Român al Germaniei, Austriei și Luxemburgului și Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord. Alături  de cei doi ierarhi s-au aflat mai mulți preoți, amintindu-i pe protopopul de Făgăraș 2, Ion Tărcuță și pe parohul de la Cincu, Florin Adrian Butum.

Biserica „Sfântul Nicolae” din Cincu a fost zidită la 1800 și nu s-au găsit mărturii ale târnosirii ei de un arhiereu. După 10 ani de lucrări de înnoire și înfrumusețare, locașul de cult a fost pregătit pentru sfințire, iar cei doi arhierei au târnosit zidirea cu Sfântul și Marele Mir și cu apă sfințită. Sfânta Masă a fost refăcută și sfințită, iar în piciorul acesteia s-au așezat moaște.

Iertarea semenilor

După slujba de sfințire a urmat Sfânta Liturghie. Credincioșii au participat în număr mare, au îmbrăcat costumul popular specific Țării Făgărașului și mulți dintre ei s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului. Între credincioși s-au numărat și mulți fii ai satului, dar și oaspeți precum ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, prefectul județului Brașov, Marian-Iulian Rasaliu și președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Armonia” din Constanța.

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de IPS Mitropolit Serafim, care a tâlcuit Pilda datornicului nemilostiv din Evanghelia citită la Sfânta Liturghie și le-a vorbit credincioșilor despre Duminica migranților români.

„Creștinismul este religia împăcării lui Dumnezeu cu oamenii. Dumnezeu ne-a împăcat cu Sine după păcatul primilor oamenilor și al tuturor oamenilor până la Hristos, acum 2000 de ani. El S-a împăcat cu noi prin jertfa Fiului Său. El L-a trimis în lume pe Fiul Său, pe Mântuitorul Iisus Hristos, Care a propovăduit Evanghelia și i-a învățat pe oameni să trăiască în unitate, în dragoste, în unire unii cu ceilalți și în cele din urmă Și-a dat viața pe Cruce, dar a înviat a treia zi și S-a înălțat la Cer. Dumnezeu a iertat prin Fiul Său toate păcatele făcute de la Adam și până la vremea Sa și din vremea Sa până la sfârșitul veacurilor, pentru că Mântuitorul a luat asupra Sa toate păcatele lumii întregi, de la Adam și cât va mai fi lumea pe pământul acesta. Dumnezeu ne pune nouă o singură condiție ca să fim iertați. El ne cere să iertăm la rândul nostru greșelile semenilor noștri. Și iată că aici suntem în dificultate toți pentru că cei mai mulți dintre noi avem probleme de a ierta semenilor, apropiaților noștri, uneori și în familie nu putem să iertăm o vorbă, o greșeală”, a subliniat ierarhul.

La final, IPS Mitropolit Laurențiu l-a hirotesit iconom stavrofor pe părintele Florin Adrian Butum și a oferit acte de cinstire Adunării și Consiliului parohiale, Primăriei Cincu și mai multor binefăcători. Ierarhul i-a felicitat pe credincioși și pe toți cei implicați în înfrumusețarea bisericii parohiale.

„Dumnezeu are pentru fiecare binefăcător un dar. Noi așteptăm să ne fie plătite datoriile și ne cerem drepturile, dar Dumnezeu nu rămâne niciodată dator. Cel mai mare drept pe care îl avem noi este venirea binecuvântării lui Dumnezeu peste noi”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Sărbătoarea s-a încheiat cu un cuvânt de mulțumire venit din partea părintelui paroh care le-a oferit în dar ierarhilor câte o icoană pe sticlă cu Sfântul Ierarh Nicolae.

Credincioșii s-au închinat în Sfântul Altar și au cinstit moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.