Drumeție pe biciclete în Protopopiatul Agnita, județul Sibiu

2561

Un grup de 30 de copii și tineri din Protopopiatul Agnita cu vârste cuprinse între 13-29 de ani a participat sâmbătă, 29 iulie, la o drumeție pe biciclete, pe traseul Agnita-Coveș-Apoș-Pelișor-Bârghiș-Agnita. Tinerii au avut posibilitatea să cunoască mai multe despre cultura, meșteșugurile și spiritualitatea acestei zone a județului.

Traseul parcurs de tinerii bicicliști a fost de peste 40 de km și a fost parcurs de la ora 08:00 până la ora 20:00 seara. Drumul a fost presărat cu mai multe popasuri unde tinerii au avtyu parte de mai multe experiențe de neuitat.

„La popasul care s-a făcut în Apoș  s-a deprins o lecție grozav de fascinantă! E minunat să vezi cum câțiva oameni din cadrul Centrului de echitație <<Villa Abbatis>> se luptă din toate puterile lor să păstreze frumusețea paradisiacă a acelor locuri. Aceste gazde au empatizat cu noi și-n ospitalitatea lor au oferit cu dragă inimă participanților la drumeție răcoritoare, prăjituri de casă și ne-au apropiat foarte mult de cai și de natură. De asemenea tot în acest sătuc am avut posibilitate să vizităm o fabrică de țiglărie care produce țigle după metode și tehnici de acum 300 de ani în urmă”, ne-a spus părintele Andrei Iancu, responsabil pentru acțiuni cu tineretul în Protopopiatul Agnita.

Al doilea popas al drumeției a fost cel de la Mănăstirea „Sfântul Ilie” din Pelișor, unde starețul așezământului monahal, părintele Porfirie, a avut un dialog cu tinerii. Întâlnirea a fost o adevărată convorbire de zidire duhovnicească care va rămâne înrădăcinată în inimile tinerilor.

„Tot în cadrul acestui popas, familia Piloiu, o familie de ciobani de o demnitate și simplitate frumoase au oferit o mâncare caldă așa cum numai adevărații ciobani știu să facă și au povestit participanților crâmpeie din viața lor personală, din care am deprins ca exemplu concret că Dumnezeu este viu și-l ajută pe om. Apoi, după aceste momente descrise, au urmat jocuri în aer liber, cântece patriotice și religioase, ghicitori și întrebări de cultură generală și religioase, toate încrustate în cadrul minunat al naturii”, ne-a mai spus pr. Andrei Iancu.

Diplome și tricouri

La finalul drumeției tinerii au primit tricouri și diplome de participare. Cele mai importante daruri sunt însă experiențele trăite în această zi pe care tinerii nu o vor uita prea repede.

„Mulțumim în primul rând Bunului Dumnezeu că a făcut posibilă această drumeție, frumoșilor copii și tineri care au desfășurat acțiunea în sine, părintelui protopop Mihai Naicu care a încurajat organizarea acesteia, d-nei preotese Andra Iancu din Coveș pentru contribuția cu idei de organizare și pentru că a însoțit cu mașina pe bicicliști. Adresăm mulțumiri preoților din Protopopiatul Agnita, amintindu-i aici pe părintelui Rareș și d-na preoteasă Iuliana Dușescu din Parohia Ghijasa de Sus, părintelui Florin Zamfir din Parohia Movile, care au venit cu tineri din localitățile pe care le păstoresc și d-nei asistent medical Adriana Țerbea care ne-a însoțit pe bicicletă”, a mai spus părintele Iancu.