Elevi din Sibiu, premiați la concursul național „Cultură şi spiritualitate românească”

671

Doi elevi din Sibiu au fost premiați în cadrul Concursului național școlar „Cultură şi spiritualitate românească”, ediția 2018, concurs organizat anul acesta la Putna, județul Suceava. Lucrările celor doi elevi din Sibiu au obținut o mențiune și un premiu special.

Județul Sibiu a fost reprezentat la Concursul interdisciplinar „Cultură şi spiritualitate românească” de elevul Dobleagă Vlad Octavian din clasa a VI-a de la Liceul Teoretic „Constantin Noica” din Sibiu, pregătit de prof. Andra Bucșă (limba și literatura română) și prof. Paraschiva Muntean (religie ortodoxă) și de eleva Tulbure Ana Daria din clasa a VII-a de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, pregătită de prof. Lăcrămioara Dimulete (limba și literatura română) și prof. Paraschiva Muntean (religie ortodoxă). Lucrarea elevei Tulbure Ana Daria a fost evaluată de juriul de specialitate cu 93,50 puncte (din 100 de puncte) și a obținut mențiune acordată de Ministerul Educației Naționale în cadrul concursului. De asemenea, elevul Dobleagă Vlad Octavian a obținut în cadrul acestui concurs un premiu acordat de Mănăstirea Putna.

Valorile morale și spirituale

 „Cultură şi spiritualitate românească” este un concurs național școlar, finanțat de către Ministerul Educației Naționale, care anul acesta a ajuns la a VIII- a ediție și se adresează elevilor de gimnaziu, capabili de performanţă la disciplinele limba și literatura română şi religie.

Etapa națională a concursului a avut loc în perioada 10-13 mai 2018 la Putna, județul Suceava. Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava a fost inițiatorul și coordonatorul acestui concurs împreună cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților prin implicarea deosebită a monahilor de la Mănăstirea Putna.

Festivitatea de deschidere a evenimentului a avut loc în Sala Mare a Casei Domnești de la Mănăstirea Putna, după oficierea Slujbei de Te Deum din biserica mănăstirii.

Concursul „Cultură şi spiritualitate românească” are ca scop promovarea interdisciplinarității, valorizarea elevilor din învățământul gimnazial, care pot să identifice arhetipul literar de inspirație sacră, pe baza propriilor lecturi despre valorile morale și spirituale românești.

Proba scrisă a concursului a avut loc la Școala „Ștefan cel Mare” din Putna, județul Suceava, iar festivitatea de premiere a avut loc la Casa de cultură din aceeași localitate.