Eveniment cultural la Cetatea Făgărașului

953

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, joi 20 septembrie, în sala Tronului a Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat“ (Cetatea Făgărașului), a avut loc seară de cultură și spiritualitate intitulată „Dor de Dumnezeu“. În cadrul evenimentului a avut loc lansarea cărții „DOR de ZBOR pe aripi de psaltire … ” scrisă de Doina Pieper.

La manifestarea culturală a participat Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, preotul Cornel Urs, protosinghelul Mihail – duhovnicul Schitului Chirpăr, părintele nevăzător Stelian de la Arhiepiscopia Tomisului, părintele protopop Ion Tărcuţă, părinți călugări de la Mănăstirea „Brâncoveanu” din Sâmbăta de Sus, precum și alți prieteni ai autoarei cărții și ai mănăstirii menționate.

Doamna Doina este o fiică a Făgărașului, care după o perioadă îndelungată petrecută în străinătate, la revenirea în țară merge ca în copilărie la mănăstirea din Sâmbăta de Sus și petrece un timp aici în meditație și rugăciune, sub îndrumarea duhovnicului. La inspirația acestor locuri și cu binecuvântarea duhovnicului scrie această carte DOR de ZBOR, având texte pe atât de simple, pe atât de speciale. „Secvențele ce se succed în timp și în afara lui sunt metafore ale existenței și semne ale unei maturizări spirituale. Între prolog și revelația răscrucii, ele pendulează între ieri și azi, între lume și mănăstire, când în zbor pe aripi de psaltire, când în unduiri de valuri, când în virvolte făcute cu lejeritatea dansului de fluture. Textele se supun mai multor modalități de lectură, dar nu vor corespunde niciodată complet unei realități istorice date. Și asta pentru că sunt texte menite nu să informeze, ci să descopere”, spune doamna profesor Eugenia Drișcu despre această carte.

Au luat cuvântul părintele Mihail și părintele Stelian lecturând și prezentând înțelesuri ale textului, părintele Cornel Urs vorbind despre părinții de la Sâmbăta, iar la finalul prezentării părintele Episcop Ilarion Făgărășanul, care a cunoscut-o pe doamna Doina de când era starețul mănăstirii Sâmbăta.

A fost prezentată și o mică expoziție de fotografie a Mănăstirii din Sâmbăta de Sus iar la sfârșitul prezentării cărții de către invitați, a avut loc un  recital de muzică bizantină  cu participarea Arhidiaconului Protopsalt Mihai Bucă, care a mulțumit părintelui Episcop Ilarion pentru prezență și bunei sale prietene, autoarea cărții, doamna Doina Pieper.

Autor: ierod. Ciprian Păsărică