Eveniment cultural la Schitul Păltiniș

596

La Schitul „Schimbarea la Față” din Păltiniș, județul Sibiu, a avut loc duminică, 4 septembrie, o amplă manifestare culturală dedicată sculptorului Constantin Brâncuși. Manifestarea intitulată „Brâncuși sculptor creștin ortodox” a avut loc în preajma mormântului marelui filosof Constantin Noica și a cuprins un spectacol, expoziții de lucrări realizate după operele lui Brâncuși, precum și alte activități, toate sub regia lui Teo Voicu. Au recitat din Constantin Brâncuși Mihail Vass, Lizica Codreanu și Ioan Dogaru, iar sculpturile au fost realizate de Mircea Ignat. Costumele pregătite pentru eveniment au fost realizate de Cristina Maria, iar redactare a aparținut lui Ștefan Dogaru.

Spectacolul  a fost organizat de SEAS Sibiu (Științe Experimentale Aplicate Spectaculos), o organizație care a dus acest spectacol și în mai multe biserici și locuri importante din Sibiu.

Organizatorii spectacolului au dorit să ducă evenimentul la Păltiniș pentru că filosoful Constantin Noica are două texte despre opera lui Brâncuşi, unul publicat în 1973 cu titlul „Brâncuşi a sculptat infinitive lungi” şi celălalt publicat în anul 1975 cu titlul „Cuminţenia Pământului”. Ambele ne dau repere accesebile pentru înţelegerea operei lui Brâncuşi. De asemenea, la Sibiu, în revista „Luceafărul” au apărut primele texte care informează publicul despre operele lui Brâncuşi şi expoziţiile la care a participat marele scultptor.