Evenimentul cultural-artistic „Chipuri de lumină în temnițele comuniste” la Veneția de Jos, județul Brașov

2924

 

Parohia Veneția de Jos, județul Brașov, prin Centrul „Ioan cavaler de Pușcariu”, va găzdui duminică, 26 februarie, evenimentul cultural-artistic „Chipuri de lumină în temnițele comuniste”, organizat de Departamentul de tineret al Arhiepiscopiei Sibiului.

Manifestarea este organizată de preotul Costin Butnar, responsabil al Departamentului de tineret pentru județul Brașov şi preşedintele Asociaţiei Social Culturale „Suflet Transilvan”. Evenimentul va avea loc în Căminul Cultural din Veneția de Jos, de la ora 17.00, iar intrarea este liberă. Participanții se vor bucura de un program diversificat. Nu vor lipsi alocuțiunile legate de rezistența anticomunistă din comuna Părău, județul Brașov, și localitățile învecinate, susținute de preoții Mircea Fărcaș și Alexandru Socaciu și profesorul Florin Palas. Prin prezentările lor, vorbitorii vor încerca să scoată în evidență chipurile de lumină ale celor care s-au remarcat prin rezistența împotriva propagării și infiltrării ideologiei atee în răsăritul Țării Făgărașului, dar care au suferit și au mărturisit uneori chiar cu prețul vieții personale și familiale.

 Un grup de copii, îndrumați de prof. Crina Palas, va avea un program de cântece și poezii scrise în temnițele comuniste, încercând să scoată la lumină prin glasurile lor blânde durerea exprimată prin artă în locurile de teroare și tortură.

În sala de spectacol vor avea loc și două vernisaje. Este vorba de o expoziție de icoane pe sticlă realizate de copii venețeni  înscriși la cercul de pictură bisericească al Centrului „Ioan cavaler de Pușcariu”. Cel de-al doilea vernisaj va cuprinde obiecte ale celor care au trecut prin închisorile politice din perioada comunistă, inclusiv părți de veșminte bisericești ale părintelui Crăciun Opre din Cinciș, Hunedoara, care a suferit opt ani de carceră și a cărui soție, preoteasa Anica, a trecut la cele veșnice în urmă cu câteva zile.

Spectacol de muzică populară și folk

Din programul cultural-artistic nu vor lipsi cântările folk pe corzi de chitară ale mai multor interpreţi, dintre care amintim pe Iulia Lupșa şi Ana-Atena Butnar, dar nici cântările tradiționale, pe muzică populară, ale îndrăgitelor interprete de muzică populară Diana Gribincea-Popa, manager al Casei Municipale de Cultură din Făgăraș, sau Lidia Iuga, o tânără interpretă ce s-a afirmat în lumea muzicii populare prin participarea la numeroase festivaluri.

Mădălina Rodocea și Marian Comanici vor anima și ei sala Căminului Cultural din Veneția de Jos, mai ales că sunt de origine din satul ce găzduiește evenimentul și, de curând, au terminat cursurile renumitei Școli Populare de Artă din Brașov, cântând pentru prima dată în satul natal.

Evenimentul cultural-artistic „Chipuri de lumină în temnițele comuniste” face parte din cadrul Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti și al anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.

Autor: Pr. Alexandru Socaciu