Examen de capacitate preoțească în Arhiepiscopia Sibiului

1454

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a avut loc joi, 16 martie, prima sesiune din acest an a examenului de capacitate preoțească în Arhiepiscopia Sibiului. La această sesiune s-au înscris 16 candidați, licențiați, masteranzi și doctori în Teologi, care au susținut  în prima parte a zilei mai multe sesiune de pregătire pentru examinare, la disciplinele Teologie Dogmatică, Liturgică Practică și Teologie Liturgică. Examenul propriu-zis a constat într-o testare psihologică, o probă scrisă din subiectele pregătite pentru această sesiune și mai multe probe orale.

La susținerea probelor scrise și orale a fost prezent și Înaltpreasfințitul
Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care a ales ca subiect pentru proba scrisă  tema importanței Sfintei Liturghii în viața credincioșilor.

Probe practice

Candidații au susținut apoi mai multe probe orale de verificare a cunoștințelor de Teologie Liturgică și de Administrație și legislație bisericească, precum și a aptitudinilor de susținerea a catehezelor și a predicilor.

Pentru a promova examenul de capacitate preoțească, teologii trebuie să obțină minim media 7. Pentru cei care obțin media peste nota 9,00, examenul este valabil doi ani, în timp ce pentru restul candidaților promovați, este valabil un an, timp în care pot opta pentru a concura pe un post vacant de paroh în Arhiepiscopia Sibiului.